Kaj je stres oziroma kakšni so občutki, ko nas prežema, verjetno že veste. Kljub temu pa je treba ločiti med občasnim stresom in tistim, ki nas tare dlje časa. Slednjega poimenujemo kronični stres, ki lahko s seboj prinaša številne težave, ki so povezane tudi s hujšimi bolezenskimi stanji. Ravno zato je še toliko pomembneje, da vemo, kaj najpogosteje povzroča stres in kako stanje lahko že sproti odpravljamo.

Za odpravo stresa lahko poskrbimo na različne možne načine, predvsem pa je ključno, da poskrbimo za kar se da zdrav življenjski slog. V to je seveda vključeno zdravo in uravnoteženo prehranjevanje, primerna mera gibanja, če se le da v naravi, in zadostna količina kakovostnega spanca.

stres povzroča razne negativne občutke
Če ste pod stresom, se lahko počutite: razdražljivi, jezni, nepotrpežljivi, razburjeni, preobremenjeni, zaskrbljeni, živčni ali prestrašeni.

Kaj je najpogosteje krivo za stres?

Če bi vas po naključju vprašali, kaj pri vas najpogosteje povzroča stres, bi verjetno med prvim omenili svoje delovno mesto oziroma vzdušje na delovnem mestu oziroma odnosi. V veliki meri je to res, kljub temu pa smo deloma za to krivi sami.

Za odpravo stresa na delovnem mestu lahko poskrbimo tako, da se tudi sami potrudimo vzpostavljati lepe in mirne odnose s sodelavci pa tudi vodjem oziroma delodajalcem. Če nam to kljub trudu nikakor ne uspe, je dobro razmisliti o novem okolju oziroma novem delovnem mestu.

YouTube video
Dolgotrajen stres se lahko spremeni v anksiozno stanje. Če menite, da vas tare slednje, se lahko opravi test anksioznosti. Ta test je namenjen ugotavljanju ali imate splošno anksiozno motnjo.

Seveda stres lahko doživljamo tudi v domačem okolju. Tudi odnosi doma so lahko napeti in namesto da bi se v prostem času doma z bližnjimi sproščali, se prepiramo in ne razrešujemo težav ter izzivov tako, kot bi jih morali.

Članki iz iste kategorije