Kurkuma postaja nepogrešljiva in je večnamenska.
Vse več kuharjev uporablja različne dodatke k jedem, ki jih še pred leti v Evropi skoraj ni bilo mogoče niti najti, niti kupiti. Seveda kurkuma Azijcem v resnici ni tako zelo nepoznana, kot Evropejcem, vprašanje pa je, če so jo postavljali v rubriko »zdrava prehrana«, kjer jo običajno najdemo dandanes v zahodnih kulturah. Seveda je kurkuma res zdrava, vendar pa na določenih območjih, kjer jo poznajo že dolgo, zgolj preprosta surovina, ki jo uporabljajo tudi v vsakodnevni kuhinji. Pa ne samo to, uporablja se jo tudi kot barvilo, saj so z njo že dolgo nazaj znali obarvati tkanine.

Več barv, boljša kuhinja

Kurkuma je sicer rastlina, ki spada med enokalčnice in naredi tudi lep cvet. Čeprav izvira iz tropskih gozdov, pa danes najdemo njena gojišča in cele plantaže razporejene po mnogih državah, regijah in celo otokih, kot je indonezijska Java. Na umetnih gojiščih se jo najde predvsem v dveh populacijsko največjih državah, torej v Indiji in na Kitajskem. Uporablja se predvsem nadzemni del stebla, kajti tam se najde največ snovi in ta snov daje jedem in oblačilom tisto značilno rumeno barvo.

kurkuma

V Indiji je sicer tudi del vsakodnevne prehrane, še posebej pa se jo uporablja na Šrilanki. V resnici kurkume v jedi skoraj ne zaznamo, saj nima izrazite arome, ima pa izjemno rumeno barvo, tako da se omake v trenutku spremenijo in izgledajo bolj slastne in privlačne. Osebno jo rad zmešam tudi v špagete z mletim mesom, ki jih na koncu začinim še s kurkumo, curryem in kislo smetano ter več žlicami jogurta. Omaka postane bolj nežna, nasitna ter rahlo oranžne barve.

Kurkuma tudi kot zdrava prehrana

V času, ko v vsaki trgovini in lekarni prisegajo na stotine različnih prehranskih dopolnil in vas z zdravo prehrano zasipavajo na vsakem koraku, je morda že vse težje verjeti v zdravilne učinke različnih rastlin ali izvlečkov iz njih. Kurkuma jih ima kar nekaj, eden od pomembnejših pa je to, da deluje protivnetno. Pospešuje tudi prebavo, tako da bodite pazljivi, če imate že tako hitro presnovo in vas rado požene na stranišče. Tako kurkuma kot curry znata ta proces še pospešiti.

Iz rastline se dela tudi eterično olje. Izvleček topi žolčne kamne, tako da če imate z njimi težave, si lahko na ta način pomagate, saj žolčevod hkrati razkuži. Večnamenska rastlina se uporablja tudi v kozmetiki, v boju proti rakavim celicam in proti luskavici. Kurkume se torej ne izogibajte, ampak naj kot pomemben del zdrave prehrane postane vaš redni sopotnik v kuhinji. Seveda pa tako kot pri vseh drugih jedeh in dodatkih zanje velja, da ne gre prav z ničemer pretiravati.

Članki iz iste kategorije