Če ste že dlje časa lastnik ali skrbnik psa, verjetno točno veste, katera vrsta hrane mu najbolj ustreza. Na vsake toliko časa pa jo morate vseeno zamenjati oziroma določeno vrsto hrane kombinirati z drugo. To pomeni, da je vašemu psu na primer na voljo tako suha kot mokra pasja hrana.

Vse več je govora tudi o posebnih vrstah hrane za pse. Če ste se zanimali za najbolj kakovostno hrano, ste verjetno naleteli tudi na izraz hladno stiskana hrana ali morda brezglutenska hrana za pse. Čeprav je o teh vrstah hrane za živali navadno slišati samo dobre stvari, pa je vsekakor dobro, da poznate tudi njihove slabosti oziroma morebitne pasti.

Izbira ustrezne pasje hrane

V resnici bi morali vsi lastniki živali hrano zanje izbirati na takšen način, kot jo izbirajo zase. To navadno seveda pomeni kakovostno in za zdravje koristno. Za bolj varno pa tudi bolj zdravo hrano za pse naj bi veljala torej tako imenovana brezglutenska hrana za pse. To pa nikakor ne smete enačiti z izrazom hrana brez žit. Žita, kot sta ječmen in pšenica, namreč ravno tako vključujeta gluten. Po drugi strani pa je kar nekaj žit, ki glutena ne vključujejo. To so na primer ajda, proso, rjavi riž, koruza, oves.

Brezglutenska hrana za pse
Za zagotovitev varne in zdrave prehrane psov se priporoča hrana brez glutena

To, da naj bi bila brezglutenska hrana za pse bolj zdrava in varnejša izbira, vam seveda vedo povedati tudi strokovnjaki. Pred tem pa bi moral prav vsak dobro razumeti in vedeti, kaj gluten je oziroma kaj v resnici predstavlja.

Beljakovinska struktura rastlinskega izvora

Gluten pravzaprav predstavlja beljakovinsko strukturo, ki je rastlinskega izvora. Nanaša se torej na različne vrste beljakovin, ki jih denimo lahko najdemo v pšenici, ječmenu in rži.

Brezglutenska hrana za pse
Brezglutenska hrana za pse ne vsebuje žit, ki vsebujejo gluten, kot so pšenica, rž in ječmen

Dejstvo je, da so glutenski proteini lahko zelo dobro odporni na prebavne encime. Njihova naloga pa je, da v prebavnem traktu skrbijo za razgradnjo beljakovin. Gluten torej poskrbi, da je črevesna stena bolj prepustna. V takšni situacijo pa je govora o tako imenovanem sindromu puščajočega črevesja. Če je pregrada v črevesju prebrojena, lahko čisto vse nezaželene snovi prehajajo v obtok – tudi gluten.

Žita v hrani za pse

Strokovnjaki so mnenja, da se žitom v hrani za pse ne bi smeli povsem izogniti. Najpomembneje je, da kot lastnik psa temeljito preverite vse izbrane grane in se vanje nekoliko bolj poglobite. Treba je pretehtati več dejavnikov, in ne samo zgolj to, ali pasja hrana vsebuje žita ali ne.

Kaj je glukozamin za pse?

Glukozamin za pse predstavlja naravno prehransko dopolnilo. Takšen dodatek lahko na izjemno dober in učinkovit način poskrbi za lajšanje bolečin pri živalih, ki trpijo za artritisom. Pomaga jim pri obnavljanju hrustanca v sklepih.

YouTube video
Najboljši glukozamin za pse

Raziskave kažejo, da psi pogosto postanejo gibalno ovirani zaradi najrazličnejših bolezni, na primer zaradi osteoartritisa, displazije kolkov. Zahvaljujoč glukozaminu pa lahko živali živijo dlje in kakovostneje.

Delovanje glukozamina za pse

Seveda je glukozamin za pse lahko izjemno dobrodošel prehranski dodatek za vašega kosmatica, a je tudi v tem primeru najprej dobro, da se zavedate, kakšno je sploh njegovo delovanje in kaj glukozamin sploh je.

Glukozamin je vrsta aminosladkorja. To je vrsta sladkorja, ki torej vsebuje aminokislinsko skupino ter ima zelo pomembno vlogo pri najrazličnejših bioloških procesih. V telesu takšna snov sodeluje pri tvorjenju njarazličnejših organov in tkiv. Učinkovito pomaga pri celjenju ran, pri obnavljanju hrustanca, strjevanju krvi in še pri drugih zelo pomembnih procesih.

Če je raven glukozamina v krvi preveč nizka, lahko prihaja do različnih vrst težav, na primer do bolečin v sklepih. Do takšnega pojava zelo pogosto prihaja predvsem pri starejših psih, ker je poraba glukozamina pri staranju večja. In ker je sama poraba večja, kot jo je telo živali sploh sposobno proizvesti, prihaja do obrabe hrustanca in do nastanka najrazličnejših težav z zdravjem. V tem primeru je glukozamin za pse več kot dobrodošla izbira.

Dodajanje glukozamina za pse

Ko pri živali uporabljate oziroma dodajate glukozamin za pse, lahko na učinkovit način povečujete količino samega glukozamina, ki je prisoten v hrustancu ter v sinovialni tekočini. Po samem zaužitju in absorpciji, ko prehransko dopolnilo doseže sklepne točke, tem pomaga pri izgradnji in obnovi veznega tkiva. Deluje protivnetno.

Ker psi ne morejo izražati bolečine tako kot ljudje, je še toliko pomembneje, da vsake znake obrabe hrustanca jemljemo pri njih kar se da resno in seveda pravočasno ukrepamo. Ena od možnosti je dodajanje glukozamina v pasjo prehrano.

Članki iz iste kategorije