Vsekakor čelada ni edini, a je zagotovo najpomembnejši del opreme za varnost motoristov. Na trgu je na voljo zelo bogata in raznolika motorističnih čelad in prav zaradi tega boste morda primerno zase še toliko težje izbrali.

Praviloma se sodobne čelade delijo na šest zasnov in prav vsaka od njih ponuja nekoliko drugačno obliko, funkcionalnosti, ne nazadnje tudi različno stopnjo zaščite glave motorista. Med raznoliko ponudbo so na voljo tudi jet čelade za skuter.

Jet ali mestne čelade za motor

V kategoriji čelad za motoriste so na voljo tudi jet čelade za skuter, ki jih nekateri poimenujejo kar mestne čelade. Praviloma jih namreč uporabljajo zgolj motoristi, ki se najpogosteje vozijo po mestu. Zelo priljubljene so tudi pri uporabnikih skuterjev.

Jet čelade za skuter za vožnjo po mestu
Jet čelade za skuter uporabljajo motoristi in uporabniki skuterjev, ki se najpogosteje vozijo po mestu.

Jet čelada je čelada z odprtim obraznim delom. To pomeni, da ne omogoča posebne zaščite za brado. Nekateri modeli imajo vgrajen tudi vizir. Tovrstne motoristične čelade so lažje in po merah tudi manjše v primerjavi z integriranimi čeladami. Nudijo pa torej bistveno manjšo mero zaščite.

Najbolj razširjene motoristične čelade

Medtem ko se odprte ali jet čelade uporabljajo zgolj za prevažanje na motorjih po mestu, pa so po drugi strani mnogo bolj razširjene tako imenovane integralne ozirom zaprte čelade. Med motoristi veljajo za najbolj razširjene. To so čelade, ki so narejene iz enega samega kosa – z integrirano zaščitno brado in dvižnim vizirjem.

YouTube video
Vrste motorističnih čelad – pet kategorij čelad, ki jih bomo pokrivali: integralne, modularne, jet čelade za skuter, polovične in dualne športne.

Ker so integralne moto čelade zelo čvrste, lahko ponujajo zelo dobro zaščito in tudi najboljšo stabilnost – tudi pri zelo velikih hitrostih. Običajno so nekoliko bolj aerodinamično oblikovane. Posledično se jih uporablja tudi pri dirkanju, na primer v hitrostnem motociklizmu.

Kakšne so preklopne čelade?

Na prvi pogled preklopne čelade za motor zelo spominjajo na integrirane. Tudi te so namreč sestavljene iz integralne školjke, zaščitne brade in dvižnega vizirja.

Pri teh čeladah z dvigom bradne zaščite z vizirjem lahko odprete čelado in izpostavite obraz. Slednje je zelo koristno zlasti v vročih dnevih. Obenem tovrstne moto čelade nudijo več udobja za tiste, ki nosijo očala. Lažje jih je namreč natakniti na obraz.

Ne nazadnje so na voljo še kros oziroma enduro čelade. Namenjene so zlasti vožnji po brezpotjih ali poligonih.

Članki iz iste kategorije