Vožnja z motorjem se težko primerja vožnji z avtomobilom. Je izredno zabavna in sproščujoča. Ob drvenju z motorjem po cesti pa voznik občuti svobodo, ki mu jo težko ponudi katerokoli drugo vozilo. Ker na motorju telo voznika ni zaščiteno s streho, karoserijo ali drugimi mehaničnimi obrambnimi sistemi, mora za zaščito poskrbeti z nošnjo uporabo primerne opreme. Glavo voznika zaščitijo motoristične čelade, ki so namenjene preprečevanju hujših poškodb in smrti v primeru padcev. To je tudi razlog, da so postale obvezna oprema v mnogih državah po Evropski uniji in tudi preostalem svetu.

Motoristične čelade rešujejo življenja

Padci z motorjem so veliko bolj pogosti, kot si morda sprva mislimo. Že trenutek neprevidnosti je dovolj, da voznik motorja ne opazi ovire, ki je lahko zanj ali zanjo izredno škodljiva. Obenem pa se je potrebno zavedati, da ima motor samo dve kolesi. Tako nima enake stabilnosti na cestišču, kot recimo avtomobil, SUV, poltovornjak in druga vozila. Med padcem z motorja je skoraj neizbežno, da ne bi z glavo udarili v tla. To je glavni razlog, da so motoristične čelade ključnega pomena, saj zavarujejo najbolj pomemben del človeškega telesa – glavo. Poznamo različne vrste čelad izmed katerih ima vsaka enak namen. 

motoristične čelade so namenjene preprečevanju hujših poškodb
Glavo voznika zaščitijo motoristične čelade, ki so namenjene preprečevanju hujših poškodb in smrti v primeru padcev. To je tudi razlog, da so postale obvezna oprema.

Ne glede na vrsto motorja in izkušenost voznika je priporočeno, da vedno nosimo motoristično čelado, ki je kakovostna in varna za uporabo. To je edini način, da zavarujemo svoj obraz, brado in celotno glavo pred katastrofalnimi ali smrtonosnimi poškodbami.

Motoristične čelade z vizirjem so najbolj priljubljene

YouTube video
Motoristične čelade z vizirjem

Poznamo več vrst različne zaščite opreme za motoriste. Kot prej omenjeno so najbolj ključne ravno motoristične čelade, saj preprečujejo poškodbe glave.

Preberi članek naprej na https://kwa.si/kljucna-varnostna-oprema-za-vsakega-motorista/.

Članki iz iste kategorije