Najbolje je, da se med iskanjem fotografa za fotografiranje poroke zanašate na priporočila in izkušnje prijateljev ali družine. Lahko pa tudi preverite, kaj ponudnik nudi in koliko ste pripravljeni plačati za njihove storitve. Včasih je bolje plačati več in se tako zanesete na zanesljivega posameznika ter tako zagotovite vrhunsko kakovost fotografij. Preden se odločite za poročnega fotografa, si oglejte njegovo preteklo delo oz. fotografije, ki so jih ponudniki posneli v preteklosti. Po navadi jih boste našli na njihovi spletni strani in si boste lahko tako ustvarili boljši vtis o tem, ali je posameznik primeren za vas.

Fotografija lahko ujame trenutek, ki se nikoli ne bo ponovil.

Kako poteka ustvarjanje poročnih fotografij?

Ko je fotografiranje končano, poročni fotograf pregleda in izbere najboljše fotografije, nato pa jih digitalno obdela, da so videti najbolje. Vročitev fotografij kupcem običajno poteka tako v digitalni obliki, kot tudi v fizični obliki, odvisno od dogovora strank in pogodbe.

Ali lahko dobim profesionalno izdelan foto album ali knjigo?

To je odvisno od posameznega fotografa. Veliko profesionalnih poročnih fotografov ima v ponudbi določeno število kolekcij poročnih knjig, ki se med seboj razlikujejo po stilu, materialih in velikosti. Stranke po navadi lahko izberejo tudi zunanji videz ter velikost albuma.

Mogoče je tudi predporočno fotografiranje, in mnogi profesionalni poročni fotografi ga dejansko priporočajo. Gre za odlično priložnost za sprostitev pred objektivom in za boljšo navezo med parom in fotografom. Fotograf je lahko prisoten na poroki za določen čas, običajno je število ur, ki so zajete v paketu, odvisno od dogovora. Vendar se lahko čas prilagodi tako, da ustreza željam para, in lahko se dogovori za več ali manj časa. Potrebno je vedeti, da je običajno dovolj en fotograf, da zajame vse bistvene trenutke poročnega dne, vendar se lahko izbere tudi dva fotografa. To je odvisno od velikosti poroke in želja strank ter se na koncu dogovori s ponudnikom fotografskih storitev, ki lahko svetuje in pomaga pri odločitvah.

YouTube video

Če si zaželite snemanje poroke, lahko po dogovoru z izbranim fotografom najamete posebej tudi kameramana, ki bo posnel dogodek. Vendar pa ni vsak ponudnik storitev tudi specializiran za snemanje, zato je najbolje, da izberete tistega, ki tovrstno storitev ponuja. Dobra praksa je tudi, da prepustite tako fotografijo kot snemanje isti osebi, saj boste tako najbolj zagotovo dobili čim boljši posnetek in fotografijo. Pri izbiri ponudnika pa je treba upoštevati tudi, da lahko pričakujete nekoliko daljši čas za izdelavo videa kot za fotografije. Cena za najboljšega poročnega fotografa se lahko giblje med 1500 in 2500 EUR, medtem ko lahko za dobro poročno fotografijo pričakujete ceno približno med 1000 in 1500 EUR, odvisno od številnih dejavnikov in želenih storitev.

Članki iz iste kategorije