Da izbira domene in domenske končnice, ni tako preprosta naloga, verjetno veste tisti, ki ste že kdaj imeli opraviti z registracijo domene. Seveda je registracija domene precej preprost postopek, a pred tem je treba izvedeti kar nekaj osnovnih informacij o tem, na kakšen način izbrati domensko ime, katere končnice domene pridejo v poštev za vas in podobno.

Če ste tik pred izdelavo svoje spletne strani ali spletne trgovine, je daleč najpametneje, da najdete odličnega ponudnika, ki vas bo najprej temeljito podučil o vseh pojmih, ki jih morate dobro razumeti, preden se širši javnosti predstavite tudi na spletu.

Kaj je pravzaprav domena?

Za pojem domena ste verjetno še slišali, a če ne nameravate ustanoviti svojega spletnega mesta, se verjetno vanj niste posebej poglabljali. V nasprotnem primeru ne bo pomembna samo izbira domene, temveč boste morali izbrati še ustrezno spletno gostovanje. Številni pojem domene in spletnega gostovanja primerjajo kar s hišo.

domene za spletne strani
Domena je unikaten naslov preko katerega uporabniki dostopajo do vaše spletne strani. To si lahko zelo preprosto predstavljate kot domač poštni naslov: če ga ne bi imeli, ne bi mogli prejemati pošte.

Da lahko bistveno lažje razumemo, kaj je domena, je morda bolje, da pred tem povemo, kaj je pravzaprav spletno gostovanje. Prav vsaka spletna stran mora biti nekje postavljena. To pomeni, da morajo biti vse datoteke shranjene na nekem računalniku oziroma na strežniku. Ta mora biti seveda ves čas primerno povezan s spletom. Lahko torej rečemo, da analogijo spletnega gostovanja predstavlja hiša oziroma prostori v njej. Vse, kar se v hiši nahaja, pa je lahko primerljivo s spletno stranjo.

YouTube video
Vse, kar morate vedeti o imenu domene

Domeno pa lahko najpreprosteje primerjamo kar s hišnim naslovom. Če torej nekdo ne pozna hišnega naslova, vas ne mora obiskati.

Nadaljujte z branjem članka na povezavi: https://www.tiskalnik.net/osnovna-dejstva-o-domeni-in-njeni-registraciji/

Članki iz iste kategorije