Svetila nam pomagajo ustvarjati razpoloženje in spreminjajo pogoje v prostoru ali na prostem. Vsi vemo, da pritajena svetloba vzbuja bolj intimno in mirno vzdušje, a če želimo delati, je bolj pomembno, da žarnica daje močnejšo svetlobo, ob kateri se bomo počutili kot pri belem dnevu in imeli za delo veliko več energije. Vendar: kako vedeti, kako izbrati pravo žarnico?žarnica

Izbira žarnice po korakih

Kljub temu, da je žarnica oziroma sijalka, kot jim danes tudi pravimo, ker se nič več ne uporabljajo žarilne nitke, precej preprosta stvar, se je ob nakupu težko odločiti med množico možnosti. Če ob potrebi po zamenjavi žarnice doma ne zapišemo, kakšno potrebujemo, in lističa ne prinesemo s seboj v trgovino, vsekakor tvegamo, da bomo kupili nekaj, kar nam ne bo ustrezalo. Zato se velja nakupa žarnice lotiti premišljeno, po korakih.
1. Izberite tip žarnice oziroma sijalke, ki »z mehanskega vidika« pristaja v vašo svetilko. Pomembno je torej, ali gre za klasično sijalko z velikim ali malim grlom, ali pa za sijalko »z jezički« ali kakšnim drugim načinom pritrjevanja v svetilko ter drugačen način napajanja. Že pri »grlu« so vam na voljo štiri dimenzije. Preverite tudi dimenzijo »žarilnega« dela – nekatere žarnice imajo dolge in ozke cevke, druge bolj široke in zavite, tretje po obliki spominjajo na okroglo staro žarnico. Izberite obliko, ki se poda v vašo svetilko.
2. Preverite moč žarnice. Na vsaki svetilki je navedeno, kolikšna je najvišja dovoljena moč v vatih (watt). Višje moči ne izbirajte, saj lahko to pomeni nevarnost, lahko pa se odločite za nižjo. Vedno tudi preverite, ali gre za moč klasične žarnice ali sodobne sijalke – običajno na embalaži sijalke jasno piše, kolikšni moči klasične žarnice ta odgovarja.
3. Če oznaka watt priča o tem, kolikšno energijo oddaja žarnica, pričajo lumni o tem, kolikšna je svetilnost žarnice. Če želite osvetliti prostor, potrebujete svetilnost nad 1.000 lumnov, čim višja je številka, tem bolj se približujete naravni svetlobi. Če bi radi bolj intimno svetlobo, pa posezite po nižjih vrednostih – tako lahko ustvarite bolj nežno svetlobo oziroma polmrak.
4. Kaj pa toplina, ki jo izžareva žarnica? Rumenkasta svetloba daje večji občutek topline kot bela ali modrikasta. Tudi v primeru, da vam je za to vseeno, je dobro, da izberete v nekem prostoru žarnice z enako barvo svetlobe, saj se razlika v barvi opazi. Če je na embalaži označena vrednost 2700 – 3000 Kelvina, potem govorimo o topli svetlobi, pri 3500 – 4500 o nevtralni, nad 5000 K pa velja za hladno belo svetlobo oziroma za dnevno svetlobo. Nižja številka torej predstavlja bolj rumeno luč, višja pa bolj sijajno belo oziroma modrikasto.
5. Ne želite žarnice menjati prepogosto? Potem preverite tudi to, kakšna je njena pričakovana življenjska doba, kar je običajno označeno v urah svetenja. Najbolj dolgožive so običajno LED žarnice, ki lahko dosegajo tudi 15.000 ur delovanja. Če takšno žarnico uporabljate le nekaj ur na dan, vam lahko torej služi tudi deset ali celo petnajst let!

https://www.youtube.com/watch?v=4QIgiAwDhks

Članki iz iste kategorije