Ogledalo, kot funkcionalen in estetski dodatek za dom, lahko popestri domače zidove v različnih prostorih in s svojimi različnimi slogi dopolnjuje ostale pohištvene elemente in dekorativne okraske v domu. Stil zrcala lahko izberemo tudi na podlagi različnih okvirjev v materialih kovine in plastike. Za prestižen videz pa lahko izberemo pozlačene okvirje. Na voljo so tudi stenska zrcala s policami ter kopalniška zrcala, ki imajo vgrajene luči na obeh straneh. 

Dekorativna stenska zrcala z okvirji ali brez njih pa lahko namestimo tudi v predsobe. Tako s temi dodatki za dom polepšamo preddverje, ki predstavlja uvod v preostalo stilsko zasnovo stanovanja z dekorjem in pohištvom. Zato lahko zrcala namestimo nad komode, na prazne stene ali pa so zrcala del garderobnega pohištva z omarico za čevlje.

Zlata pravila za dekoriranje doma z zrcali 

Veliko in široko ogledalo lahko uporabimo tudi v manjšem prostoru, saj zrcala ustvarjajo iluzijo globine in prostora v odsevu. Tako lahko ustvarimo vtis, da je majhna soba videti večja. Zrcala je najbolje namestiti na osrednjo točko v prostoru, okoli njih pa lahko dodamo različne okrasne elemente ali pa stenske luči.

Veliko in široko ogledalo
Ogledalo – Special

Ostala zlata pravila za dekoriranje doma z zrcali pa vključujejo:

 • Uporabimo takšna zrcala z okvirji, ki se v stilu, barvah in materialih ujemajo s preostalim slogom v domu, pohištvom in drugimi elementi. Tako so zrcala lahko moderna, tradicionalna, robustna, klasična in starinska oziroma vintage. 
 • Zrcala je potrebno pravilno obesiti na steno, zato da bodo v ravni liniji. Pri tem lahko uporabimo stenske kljukice in obešalnike za slike. Če pa je zrcalo zelo težko, ga morajo zaradi varnosti obesiti profesionalci. 
 • V enem prostoru lahko namestimo več stenskih zrcal, pri čemer ni nujno, da so si med seboj enaka. Pri tem lahko uporabimo zrcala različnih oblik in dimenzij. Najbolje pa je, da so si med seboj podobna v samem slogu. 

Ideje za namestitev zrcal v različnih prostorih 

Dekorativna stenska ogledala z okvirji lahko namestimo nad kamin, ki je običajno tudi osrednja točka v prostoru. S tem uokvirjenim dodatkom za dom bo tudi kamin prišel do izraza, saj zrcalo sobo poveča in doda odsevno površino ostalemu dekorju.

Predsoba
Predsoba

Zrcala pa lahko namestimo tudi v prostore v domu, kot so:

 • Predsobe

  Zrcala v preddverju ali vhodnemu hodniku odsevajo svetlobo iz ostalih sob in vizualno odpirajo temen vhod. Za dodatno razširitev preddverja pa lahko v prostor postavimo tudi manjšo mizico s cvetličnim aranžmajem in svetilko.

 • Jedilnica

  Zrcala lahko obesimo na prazne stene ali pa nad komodo oziroma omarico s priborom.

 • Spalnica

  Zrcalo brez okvirja oziroma s samim steklom lahko obesimo po celi dolžini nad posteljnim okvirjem ali pa na stene obesimo več manjših uokvirjenih zrcal, ki si sledijo v vrstnem red. 

 • Kopalnice

  Zrcalo lahko obesimo nad samostoječo omarico s predali in z umivalnikom ali pa na druge stene, če je kopalnica dovolj velika. V spletni trgovini s pohištvom na naslovu www.volino.si so na voljo za nakup različna kopalniška ogledala s stekli različnih dimenzij. Zrcala imajo tudi vgrajene led lučke in stikalo na dotik

 • Odlično lahko kombinirate različne materiale in prilagodite svetlobo. Več o tem si lahko preberete tudi v tekstu Naravni kamen za interier in eksterier.

Namestitev zrcala nad komodo na steni predsobe  

Zrcala lahko obesimo tudi nad komode oziroma omarice s predalniki za shranjevanje različnih predmetov. Pri tem je dobro uskladiti slog okvirja zrcala s slogom komode, zato da lahko ustvarimo usklajeno podobo prostora. Dekorativnim elementom in pohištvu predsobe pa lahko dodamo tudi stol za preobuvanje, stojalo za dežnike in obešalnik za vrhnji del oblačil.

Stensko zrcalo nad komodo v preddverju je namenjeno temu, da se vanj lahko pogledamo, ko odidemo iz stanovanja ali pa vstopimo v dom. Ker pa so vhodni hodniki običajno temni in brez oken, pa lahko dekorativna zrcala osvetlijo prostor, saj odsevajo dnevno ali umetno svetlobo iz drugih sob, še posebej, če je vhod v druge sobe na nasprotni strani zrcala ali pa če čez steklo na vhodnih vratih pronica svetloba. 

Vgrajena zrcala na površini garderob v preddverju  

V predsobe lahko namestimo pohištvo, ki je posebej izdelano za ta prostor v stanovanju. Funkcionalne garderobne omare oziroma garderobe imajo v notranjosti večji prostor z obešalniki za odlaganje in shranjevanje jaken, plaščev in drugih oblačil. Spodnji in stranski predali pa so namenjeni za shranjevanje čevljev, copat in drugih predmetov. Nekatere garderobe v preddverju pa imajo tudi poseben regal za čevlje ter ogledala na zunanji površini vrat ali pa na površini med obema blokoma pohištva. 

Garderobe za predsobe z obešalniki, regali za čevlje in vgrajenimi ogledali so na voljo za nakup v spletni trgovini s pohištvom na strani volino.si. Tu lahko najdete garderobe različnih dimenzij, z različnimi pohištvenimi elementi, materiali in barvami. Ogledate pa si lahko tudi komode za vhodne hodnike in široko ponudbo dodatkov za dom. 

Članki iz iste kategorije