Vsak avtomobil je sestavljen iz mnogo različnih delov, ki omogočajo varno in učinkovito vožnjo. Pogosto so najbolj poznani mehanični in elektronski avtodeli, kot so pesto kolesa, alternator, akumulator, hladilnik za motor in podobno. Dejansko pa so blatniki za avto velikokrat spregledan del mnogih jeklenih konjičkov, saj mnogo ljudi ne pozna vseh njihovih značilnosti. Našemu avtu omogočajo višjo strukturno varnost in ga ščitijo pred predmeti, ki se nabirajo na gumah med normalno vožnjo.

Blatniki za avto nudijo strukturno oporo našemu vozilu

Moderna vozila so pogosto bolj vesoljskih oblik. Tako morajo oblikovalci in inženirji združiti moči, da najdejo najboljšo obliko in mesto za blatnike za avto na določenem vozilu. To je tudi razlog, da ima omenjen avtodel pogosto tudi nalogo, da nudi strukturno oporo celotnemu vozilu. 

Pomembno se je zavedati, da poznamo notranje in zunanje blatnike za avto. Med obema vrstama so velike razlike, zato je dobro če smo z njimi seznanjeni. V vsakem primeru pa je vedno priporočljivo, da kakršnekoli poškodbe karoserije in drugih delov na našem vozilu čim prej odpravimo, neglede na resnost poškodbe.

Zunanji blatniki za avto

Uporaba zunanjih blatnikov za avto je pogosta pri novejših vozilih. S tem je mišljeno to, da se blatnike razširi tudi na del karoserije in je dejansko del nje.

Zunanji blatniki za avto ščitijo avto
Zunanji blatniki za avto našemu avtu omogočajo višjo strukturno varnost in ga ščitijo pred predmeti, ki se nabirajo na gumah med normalno vožnjo.

Tako nudi celotnemu vozilu strukturno oporo, kot tudi opravlja delo klasičnih blatnikov. Omenjen princip izgradnje avtov je najbolj pogost pri novejših vozilih. Mogoče pa ga je opaziti tudi pri nekaterih starejših avtih. Nekateri blatniki za avto pa tudi zaobsegajo delni ali celotni odbijač. Tako je to dokaj velik kos, ki opravlja zaščitno funkcijo pred manjšimi udarci, kot tudi druge pomembne naloge.

Notranji blatniki za avto

YouTube video
Notranji blatniki za avto so namenjeni zaščiti celotnega vozila, kot tudi koles pred majhnimi predmeti, ki se nahajajo na cesti.

Pogosto so notranji blatniki za avto spregledani. Opazni so šele takrat, ko je vozilo na dvigalki pri mehaniku, ko pregledamo gume za velikost profila tekalne površine, odstranimo zataknjeno vejo za podvozjem in podobno. Notranji blatniki za avto so namenjeni zaščiti celotnega vozila, kot tudi koles pred majhnimi predmeti, ki se nahajajo na cesti. Med vožnjo avta se za kolo lahko primejo kamenčki, pesek in drugi naravni elementi. Nakar jih kolo z rotacijo odvrže v naključno smer. Lahko pa se ti predmeti tudi prično nabirati na kolesu. Pred vsem tem nas varuje omenjen avtodel, saj preprečuje, da bi avto gume z rotacijo odvrgle različne predmete v naključno smer.

Članki iz iste kategorije