Vsak odgovoren voznik oziroma lastnik ali uporabnik avtomobila se prav dobro zaveda, da imajo ogledala za avto zelo pomembno vlogo. Igrajo namreč pomembno vlogo pri omogočanju varnosti v cestnem prometu. Vozniku omogočajo potrebno vidljivost za spremljanje okolice, vključno z drugimi vozili, ovirami in seveda tudi pešci.

Brez avto ogledal bi bila vožnja izjemno zahtevna, predvsem pa izjemno nevarna. Avtomobilska ogledala so različnih vrst, za vsako vrsto pa so značilne posebne lastnosti in pomen. Če ste dober voznik, potem verjetno znate poimenovati vsa ogledala na svojem vozilu.

avtomobilska ogledala različnih vrst
Večina osebnih vozil je danes opremljenih s tremi ogledali; eno znotraj in zunanje ogledalo na voznikovi in ​​sovoznikovi strani. Ogledalo na sovoznikovi strani je običajno konveksno ogledalo za avto (z ukrivljeno kotno površino).

Tri osnovne vrste ogledal za avto

Obstajajo tri glavne vrste ogledal za avto. To so vzvratna ogledala, stranska in širokokotna ogledala. Vsak omenjeni tip je namenjen služenju določeni funkciji, ki prispeva k varni in celoviti izkušnji vožnje.

Vzvratno ogledalo ali retrovizor se nahaja v notranjosti avta in je nameščeno tako, da odraža pogled skozi zadnje okno. Vozniku zagotavlja, da lahko vidi, kaj se dogaja za njegovim avtom, ne da bi pri tem obračal glavo. Takšna vrsta velja za nujno za varno vožnjo, ker vozniku torej omogoča spremljanje prometa za njim.

YouTube video
Če kakšen del na avtu ne deluje tako kot bi moral, ga je treba zlasti zaradi varnosti v cestnem prometu takoj zamenjati. Rezervni deli za avto so vam na voljo tudi v specializirani spletni trgovini.

V kategoriji vzvratna ogledala sta na voljo dve različici. To sta ročno vzvratno ogledalo za avto in samodejno zatemnitveno ogledalo. Prvi tip velja za tradicionalno vrsto, ki jo lahko najdete v večini vozil. Lahko se ga prilagodi ročno, da si omogočite želeni pogled. Običajno ga je treba premikati gor in dol, levo in desno, dokler se ne doseže primernega kota. Drugi tip je naprednejši. S pomočjo senzorjev lahko zaznava intenzivnost svetlobe vozila zadaj in se tako samodejno prilagodi barvi ogledala.

Članki iz iste kategorije