Ogrevanje na drva ali na kurilno olje je stvar preteklosti. Peč na drva potrebuje preveč časa, da se segreje dovolj, da segreje hišo. Kurilno olje je drag energent, ki se vsako leto draži. Večina stanovanj in hiš se dandanes že ogreva na toplotno črpalko, saj je enostavna za uporabo, varčna in prijazna do okolja. Nakup je tudi sofinanciran iz EKO sklada, kar pomeni, da se začetna investicija izjemno hitro povrne.

Zakaj je toplotna črpalka popolna za vaš dom?

Nakup toplotne črpalke je smiseln za vsako gospodinjstvo, ki želi imeti vedno toplo bivalno okolje. Nastavite si lahko fiksno temperaturo, ki bo vedno enaka. Tako ne bo prihajalo v prehodnih obdobjih ali pozimi do prevelike ohladitve hiše, ker boste želeli varčevati z energenti.

Toplotna črpalka omogoča najnižje stroške ogrevanja
Toplotna črpalka za nižje stroške ogrevanja v stanovanju

Stanovanje bo nenehno toplo. Sistem je enostaven za upravljanje. Monter po namestitvi črpalke pokaže tudi, kako jo vklopiti in izklopiti ter kako deluje termostat. Ker je tak sistem za ogrevanje najbolj enostaven za uporabo je primeren tudi za gospodinjstva s starejšimi osebami ali mlajšimi otroki, saj bodo sami znali vklopiti in izklopiti ogrevanje po potrebi.

Nakup toplotne črpalke prihrani denar

Dejstvo je, da z nakupom toplotne črpalke na dolgi rok veliko prihranite. Prihranite vse stroške čiščenja peči, nalaganja peletov ali drv v peč ali pa čakanja na dobavo olja. Nič več ne čakate na to, kdaj bodo pripeljali drva in se sprašujete, kdaj boste morali vzeti dopust, da boste vsa metrska drva razsekali in zložili.

YouTube video
Video: Kako deluje toplotna črpalka

Ker so novi modeli toplotnih črpalk izjemno varčni, se investicija povrne že v nekaj letih. Dokazano je tudi, da zaradi konstantne temperature v stanovanju ne prihaja do vlage ali plesni.

Različni modeli toplotnih črpalk in iskanje najprimernejše

Obstajajo različni modeli ogrevanja, ki se med seboj primarno razlikujejo po načinu priklopa. Ločimo med tipi:

  • zrak voda,
  • voda voda,
  • zemlja voda,
  • zrak zrak.

Najpogostejše izbrana toplotna črpalka je tipa zrak voda

Najpogosteje se gospodinjstva odločijo za tip zrak voda, saj je enostaven za priklop in ne potrebuje posebnosti, kot so na primer bližina vodnega izvora ali pa globina izkopa. Tip zrak voda izkorišča energijo iz zraka ter jo preobrazi v energijo, ki jo potrebujete za ogrevanje in hlajenje. Ta tip toplotne črpalke je primeren tudi za bolj hladna območja. Stroški ogrevanja pa so veliko nižji od klasičnih virov ogrevanja.

Članki iz iste kategorije