Vaš avtomobil vam bo dolgo služil, če ga boste redno vozili na servisne preglede in ga ustrezno vzdrževali. Pomemben element vzdrževanja avtomobila pa so tudi tekočine za avto, ki se uporabljajo za vzdrževanje ali mazanje različnih delov vozila. Ali vas zanima, katere so to?

Tekočine za avto so nepogrešljive za nemoteno delovanje motorja, menjalnika, zavor in servo volana. Glede na to, čemu se uporabljajo in kateri del avtomobila oskrbujejo, poznamo različne vrste tekočin za avto. To so motorno olje, zavorna tekočina, olje v menjalniku in sklopki, hladilna tekočina in tekočina za pranje stekel.

Motorno olje za avto in olje v menjalniku ter sklopki

Motorno olje za avto uvrščamo med najpomembnejše tekočine za avto, saj pomaga mazati gibljive dele motorja in preprečuje njihovo obrabo. Motorno olje je potrebno redno menjati, hkrati pa preverjati njegov nivo, pri čemer je potrebno uporabiti olje ustrezne viskoznosti za vaš motor.

tekočine za avto - motorno olje
Med najpomembnejše tekočine za avto uvrščamo motorno olje, saj pomaga mazati gibljive dele motorja in preprečuje njihovo obrabo. Treba ga je redno menjati in preverjati njegov nivo.

Podobno kot motorno olje, ima tudi olje v menjalniku in sklopki pomembno vlogo pri mazanju posameznih delov menjalnikov, ki so med seboj v stalnem stiku. Na ta način preprečuje trenje ter ščiti menjalnik pred korozijo in obrabo. 

Hladilna in zavorna tekočina za avto

Hladilna tekočina ima pomembno vlogo pri ohranjanju hladu v vročem motorju, kar je še posebej pomembno v vročih poletnih mesecih, pozimi pa ščiti motor pred zmrzovanjem. Nivo hladilne tekočine za avto je potrebno redno spremljati, v primeru težav povezanih z njo pa vas na to opozori opozorilna lučka.

YouTube video
Za vozila, ki uporabljajo dizelska goriva so pomembni tudi aditivi. Tekočina Ad Blue: Kako jo ponovno doliti in kje najti pokrov rezervoarja?

Glede na to, da so zavore bistven del avtomobila, je tudi zavorna tekočina za avto eden ključnih delov zavornega sistema.

Članki iz iste kategorije