Ko se odločimo za izdelavo svoje lastne spletne strani, bomo potrebovali domeno in strežnik oziroma hosting. Temu je tako, saj bo naša stran potrebovala svoje edinstveno ime in končnico, kot tudi fizični naslov, kjer bo shranjena vsa HTML, CSS in druga koda. Sam strežnik pa lahko najamemo v različnih konfiguracijah. Trenutno je vedno bolj popularen VPS hosting, saj nam nudi nov nivo prilagodljivosti in varnosti, ki pride prav majhnim, srednjim in velikim podjetjem. Obenem pa si ne delimo zakupljenih zmogljivosti strežnika, kar zagotavlja vedno hitro in neprekinjeno delovanje naše spletne strani in trgovine.

Pri VPS hostingu imamo zakupljene lastnosti strežnika

Moderni strežniki delujejo tako, da se na njih nahaja več deset, sto ali celo tisoč spletnih strani. Tako je postal deljeni hosting zelo razširjen, saj omogoča mnogim uporabnikom hosting svoje lastne strani po zelo nizki ceni. Pri tem pa se pojavi velika slabost, saj si vsi uporabniki delijo zmogljivosti strežnika. To pa pomeni, da lahko pri velikem obisku ene izmed strani celoten strežnik prične delovati počasi.

Kvaliteten VPS hosting
VPS hosting je za mnoge optimalna rešitev

VPS hosting pa odpravi zgoraj omenjeno pomanjkljivost oziroma slabost tako, da vsakemu uporabniku zagotovi uporabo zakupljenih sredstev, ki si jih ne deli z nikomer. Tako se zagotovi dobro delovanje vsake spletne strani in trgovine, glede na število obiskov strežnika.

Paket virtualnega hostinga je možno nadgraditi

Ena izmed možnih težav, s katero se lahko srečamo, ko imamo že izdelano spletno stran, je pomanjkanje zmogljivosti trenutnega strežnika. Tako bomo morali prenesti našo trenutno spletno stran na zmogljivejši strežnik, kar pogosto predstavlja obilo dela. Poleg tega pa med tem procesom naša spletna trgovina in stran ne bosta delovali.

Prednost VPS gostovanja pa je ta, da nam omogoča povečanje zmogljivost našega dela strežnika. To pride izredno prav takrat, ko se obisk in zahteve naše strani povečajo. Dodatno pa lahko zakupimo:

  • Moč procesorja oziroma procesorska jedra
  • Kapaciteto prostora na SSD in trdih diskih
  • Hitrost pasovne širine

Napreden vmesnik za nadzor strežnika in večja varnost

Pri konfiguraciji VPS strežnika je možno uporabljati cPanel uporabniški vmesnik. Tako lahko začetniki in izkušeni uporabniki nadzirajo delovanje svoje spletne strani preko katerekoli naprave z dostopom do interneta in zmožnostjo uporabe brskalnika. Kompatibilne so vse naprave, ki poganjajo Linux, Windows, Android, iOS in druge operacijske sisteme.

Video: Kaj je cPanel?

VPS strežnik deluje tako, da ustvari virtualni prostor za vsakega uporabnika, kjer se izvaja hosting spletne strani. Ta prostor pa je dostopen samo administratorju oziroma lastniku spletne strani. Dostop do samega virtualnega prostora strežnika pa je dodatno zaščiten z močno enkripcijo. Tako je skoraj nemogoče, da bi z vdorom na strežnik nam nepridipravi ukradli neprecenljive podatke.

Članki iz iste kategorije