Med tri najpogostejše oblike spletnega gostovanja uvrščamo deljeno, VPS in namensko gostovanje. Razlika med njimi je v razpoložljivih kapacitetah, zmogljivosti sistema, stopnji zahtevanega administrativnega znanja, stopnji podpore s strani ponudnika in podobno. Preden se odločimo za vrsto, moramo razmisliti o našem predhodnem znanju strežniške administracije in posodabljanja programske opreme. Za manj vešče je priporočljiv deljen način, kjer ne potrebujemo veliko administrativnega znanja.

Deljeno gostovanje

Iskanje novega ponudnika za hosting na hrvaškem, v Sloveniji in drugje je včasih dolgotrajni in naporen proces. Primerjamo različne cene, ponudbe, vsebine posameznih paketov, stopnjo tehnične podpore in podobno. Za posameznike z manj znanja strežniške administracije in nadgradenj, je najbolj zadovoljiva in priporočljiva oblika hostinga vsekakor deljeno gostovanje. Pri tem na enem strežniku gostuje več različnih strank z lastnimi domenami. Določene kapacitete in vire strežnika se razdelijo med stranke glede na njihov zakupljen paket.

VPS hosting na Hrvaškem in v Sloveniji

Kratica VPS pomeni navidezni zasebni strežnik. Pri odločitvi za na primer VPS hosting na Hrvaškem, pridobimo en del fizičnega strežnika, ki deluje povsem neodvisno od drugih delov. Za razliko od deljenega hostinga, kjer smo pogosto omejeni glede porabe virov zaradi istočasne rabe s strani drugih strank, so tu zakupljeni viri povsem naši. Po zakupu nas ne skrbi glede moči in zmogljivosti procesorja, notranjega pomnilnika in diska. Zakupljeni viri so samo naši, kar posledično pomeni popolno neodvisnost od ostalih zakupnikov. Nameščamo lahko poljubno opremo, aplikacije, programe in podobno. Zahtevano je odlično predznanje za urejanje strežnikov in izvajanje nadgradenj.

Zakup celotnega strežnika

Namenski hosting na Hrvaškem, v Sloveniji in drugje po Evropi, ima podobne karakteristike kot VPS gostovanje, vendar gre tu za zakup celotnega strežnika. Ta oblika hostinga je najdražja. Cena je odvisna od same zmogljivosti in razpoložljivih virov. Potrebnega je obilo administrativnega znanja. Pri zakupu celotnega strežnika lahko naše spletne strani vedno poljubno nadgrajujemo in posodabljamo, brez strahu, da bi bila stran prezahtevna. Zagotavlja nam tudi večjo prilagodljivost sistema, saj lahko sami razpolagamo in prilagajamo strežnik. Dodajamo lahko tudi po meri izdelane aplikacije, ki morda pri drugih gostovanjih ne bi delovale.

Ste se odločili, da boste podatke gostovali kar na svojih službenih računalnikih? Seveda lahko pride do težav, vdora, okvar in reševanje podatkov iz diska ni tako zelo preprosto. Pri tem naj vam pomagajo strokovnjaki. Sledite povezavi, da bi si o tem prebrali še več.

Članki iz iste kategorije