Stanovanja v času naše mladosti in stanovanja danes – gotovo je med njimi velika razlika. Ne zgolj v ceni in velikosti, temveč tudi v miselnosti na področju opremljanja. Če včasih ni bilo kaj prida izbire, jo je danes dovolj. Če nekoč nismo mislili na udobje in estetiko, sta danes ta pogosto v prvem planu, celo pred samo funkcionalnostjo. To se seveda najbolj pozna v dnevnem prostoru vsakega doma, ki je gotovo izjemno pomemben – v njem se zbirajo vsi člani družine ali gospodinjstva, prav tako pa tam potekajo druženja z obiskovalci. Udobje in primerna urejenost sta torej še kako pomembna!

Dnevni regali v službi estetike in udobja

Marsikateri prostor v hiši je sicer lahko lep, a zanj v prvi vrsti želimo, da je uporaben in praktičen. Tako na primer spalnico pogosto izbiramo z mislijo na to, kakšne so možnosti shranjevanja različnih stvari pod posteljo, saj bi nam ta dodaten prostor resnično prišel prav. Kadar se kupuje pohištvo za dnevne prostore, pa veliko bolj pogosto mislimo na videz. Omare s policami od stropa do tal, kakršne je imel marsikdo v osemdesetih, so danes gotovo nekaj, kar se nam zdi grdo – pa čeprav so bile izjemno praktične, saj si lahko pospravil kup knjig, kozarcev, dekoracije in še marsičesa, kar je ostalo skrito za vratci.

Vendar so nam danes ljubši dnevni regali, ki so precej bolj minimalistični. Nizka omara, ki komaj sega do kolena odraslega človeka in ima zgolj dva predala, nad njo pa nekaj visečih omaric, ki imajo lahko obliko vitrine, ali pa delujejo kot nekakšni okvirji z malo več roba. To so dnevni regali, ki niso kaj prida praktični za shranjevanje, vsekakor pa izjemno doprinesejo k estetiki sodobnega prostora.

Kaj želimo pri modernem domu?

Dnevni prostori nam morajo nuditi sprostitev in občutek, da je naš dom udoben. Da bi to dosegli, pa potrebujemo dovolj prostora, občutek svetlobe in zračnosti – v nasprotnem primeru se počutimo utesnjene, kar hitro vodi v stres. Dnevni regali zato ponujajo precej minimalistične linije,zaradi katerih lahko v prostorih dosežemo prav ta občutek zračnosti. Elementi so namreč manjši, sestavi pa takšni, da so med seboj pogosto nepovezani. To pomeni, da dnevni regali in sestavi ne pokrivajo neke stene c celoti, temveč so nameščeni tako, da je med njimi dovolj praznega prostora. Prostora, ki »diha«, zato je zaprt zgolj osnovni regal oziroma nizka omarica, ki ima lahko predale, večina drugih elementov pa je odprtih – se ne zapirajo in njihova vsebina je ves čas na ogled. Prav zaradi tega velja poudariti, da je za moderen videz pomembno tudi to, kakšna je dekoracija – pogosto v teh omaricah in na policah ne shranjujejo tistega, kar res uporabljamo, temveč zgolj razstavimo dekorativne elemente.

Članki iz iste kategorije