Arhitekti včasih pozabljajo na pomemben del stanovanja.
Brez večjih težav in kakršnih koli zadržkov lahko rečemo, da je kopalniško pohištvo večinoma slabo upoštevano ob načrtovanju kopalnic samih. Dejansko se arhitekti, še posebej v stanovanjskih blokih, pogosto obnašajo, kot da ne preživimo dolgoročno pravzaprav zelo veliko časa v kopalnici in bi ji potemtakem morali v resnici posvetiti veliko več časa in logičnega razmišljanja ob načrtovanju.Zavedam se, da se pogosto med gradnjo spremeni določene načrte, se doda kakšno opcijo in naredi neke popravke, ki so pogosto nerazumni in nepotrebni ali pa pomenijo škodo za tistega, ki bo v prostoru bival, a vseeno bi lahko z boljšim načrtovanjem pogosto prišli do veliko boljših rešitev, ki bi potencialnim oziroma bodočim stanovalcem pomenila lahkotnejše in veliko udobnejše bivanje v lastnem stanovanju.

Kako veliko napak pri načrtovanju

Če bi se stanovanja načrtovalo bolje, bi bilo veliko več prostora za kopalnice in stranišča. Težko je reči ali je bolj praktično, da so združena v en prostor ali ne, vendar ni vse vedno slabo, niti dobro, tako da je to stvar verjetno odločitve posameznika. A ko govorimo o kopalniškem pohištvu, gre za drug problem. Kadar je kopalnica že v osnovi slabo načrtovana, je vanjo težko postaviti nepredvidene objekte. Jasno je kje potekajo inštalacijski jaški in tam bo tudi voda, elektrika in kanalizacija ter prezračevalni jašek. Druge izbire torej nimamo. Pogosto so v kopalnicah tudi okna, za lažje prezračevanje, a vendar ne vedno in povsod. V nekaterih blokih so tako načrtovali kopalnice na zunanji steni, pa je potem jasno, da je vsako stanovanje, ki je zrcalno temu, v resnici obrnjeno navznoter in tako nima svojega okna. To velja predvsem za tiste bloke, kjer je več vhodov in stopnišč, takšnih pa je pri nas zelo veliko. Nekateri so narejeni celo tako nedomiselno, da so hodniki zunaj, kar pomeni, da se od dvigala do svojega stanovanja sprehajate po mrazu, žgočem soncu, ledenemu mrazu ter seveda mimo oken svojih sosed ali pa oni mimo vašega. Težko bi si kdo izmislil slabšo rešitev, pa vendar je tudi takšnih kar nekaj.

V hiši si namenite dovolj prostora

Kopalniško pohištvo je še najlažje imeti v kopalnici v hiši, saj so tam kopalnice po kvadraturi običajno večje, kot v stanovanjskih blokih. Vsi, ki imate to možnost, da si kopalnico načrtujete sami, si omislite dovolj veliko steno, na kateri boste imeli velikansko omaro z veliko globokimi policami in predali. Verjemite, da je zelo praktično imeti v kopalnici čistila, brisače, kopalke, kozmetiko, ličila, prvo pomoč in ostala zdravila, zalogo toaletnega papirja in še marsikaj, kar morate sicer hraniti v drugih prostorih po stanovanju ali če nimate dovolj površin, venomer kupovati na novo, kar pomeni po veliko višjih cenah, kot če bi kupili artikle na akciji. Kopalniško pohištvo je torej izjemno pomemben faktor udobja bivanja in hkrati poceni marsikateri nakup na dolgi rok. Prav tako pomembna v kopalnici pa so tudi kopalniška svetila.

Članki iz iste kategorije