Danes se tako zelo zanašamo na sodobno tehnologijo, da smo navajeni reči, da brez nje ne bi preživeli. Vsekakor to običajno ne velja v fizičnem smislu, še kako pa drži, če razmišljamo o sodobnem poslovanju. A kljub temu, da se tega zavedamo, za svoje »tehnološko preživetje« običajno ne naredimo kaj veliko. Kar pomislite: kolikokrat ste že slišali, da si je potrebno pomembne podatke vedno kopirati, sicer lahko hitro ostanete brez njih? Gotovo kar nekajkrat, a kopij še vedno ne delate. Čeprav ni potrebno veliko: samo vstavite ključek ali priklopite disk, naredite nekaj klikov…

Izguba podatkov je pri manjših podjetjih še pogostejša

Samostojni podjetniki in majhna podjetja običajno ne skrbijo dovolj dobro za svoje računalnike, za njihovo vzdrževanje, za dobro zaščito. Zakaj? Zato, ker takšne stvari pač stanejo, pomemben pa jim je vsak evro. Dokler računalnik dela, pač dela, za varnost skrbijo brezplačni protivirusni programi, zanašajo se na požarni zid. Mehanskih okvar žal pogosto ne moremo predvideti, zato v takšnem primeru podjetje hitro izgubi prav vse – razen, če je izguba podatkov hitro odpravljena s pomočjo podjetja, ki se ukvarja z reševanjem podatkov. Sicer pa velja, da naj podjetja takrat, kadar seže kaže, da bi lahko šlo kaj narobe, takoj poskrbi za servisiranje in morebitno zamenjavo.

Tudi izguba podatkov zaradi programskega dejavnika je lahko povsem nenapovedana, vsekakor pa je manjša, če se v podjetju odločijo, da bodo poskrbeli za dodatno zaščito. Velika podjetja v to vlagajo veliko sredstev, pa jih kljub temu še preseneti kak vdor. In ne, sama izguba podatkov ni vedno najbolj neprijetna. Še huje je, če pride do izrabe podatkov ali njihove kraje. In verjemite, da so hekerji pri tem zelo iznajdljivi, zanima pa jih čisto vse – celo vaši kontakti elektronske pošte!

Kako poskrbeti za varnost?

Če si ne morete privoščiti najboljše zaščite, potem seveda velja, da sta varnostno kopiranje ter servisiranje še vedno edina možnost, da vas izguba podatkov ne bi presenetila. Od svojih zaposlenih zahtevajte, da redno delajo kopije, prav tako pa se tega držite tudi sami. Če pride vseeno do zapleta, pa se oglasite na podjetje Kotar, ki velja za specialista na tem področju in zna rešiti tako rekoč vse – tudi tisto, za kar ste mislili, da je za vedno izgubljeno.

Preberite si tudi članek, ki govori o menjavi barve za tiskalnike. Niso namreč vse kartuše za printer enake.

Članki iz iste kategorije