Otroške sobe so v zadnjih letih postale pravi fenomen pohištvene industrije, saj so doživele nešteto sprememb. Te so vidne tako v tehničnih, kot v praktičnih rešitvah ter v uporabi novih materialov. Pomislite samo, kakšno spremembo je doživela otroška soba iz vašega otroštva. Poglejte si kakšne sobe so na voljo danes, kakšne rešitve so mogoče in kakšne ideje so izvedljive in to že za dosti nižjo ceno, kot še pred kratkim.

Nove tehnike, nove možnosti

Otroci seveda potrebujejo sebi prilagojen prostor. To so postelje, ki so nižje, da lažje zlezejo nanje in iz njih, hkrati morajo imeti ob strani ograjico, saj se hitro zgodi, da se v nemirnem spanju prekopicnejo na tla, kar zna biti zelo nevarno. Omare in predali morajo prilagojeni višini otrok, še posebej, ko so zelo majhni. Imeti morajo varnostni mehanizem pri odpiranju, da jih ne bi preveč odprli in bi jim padli na nogice.
Prav tako je potrebno dobro razmisliti ali ni pametno izkoristiti tudi prostor pod posteljo, kajti velike količine igrač, ki jih otroci dobivajo v zadnjih letih, zaradi vse bolj potrošniške miselnosti, bodo hitro zasičile celotno sobo. Predal pod posteljo torej pride zelo prav v takšnih primerih. Notri lahko pospravite karkoli, od drobnarij, denimo v dodatne plastične škatle, do plišastih igračk in drobnarij, ki jih je najbolje za nekaj časa spraviti iz poti in sicer kar v vakumske vreče, kjer ohranijo svežino, potem, ko ste jih pred pospravljanjem oprali.

Spremembe tudi v barvnih kombinacijah

Otroške sobe so postale tudi vse bolj pisane. Samo nekaj let nazaj so se pojavile prve barvne možnosti, danes pa je teh odtenkov že cel kup. Rožnate za punčke in modre za fante ali v mnogih drugih barvah, ki so bolj nevtralne. Še posebej je to pomembno takrat, ko sta v sobi fantek in punčka skupaj, saj imata vsak svoje interese, želje in hobije. Vse to pa bo vplivalo tudi na njune potrebe v otroški sobi. V tem primeru bo tudi potrebno razmisliti, če ni pametno drugo posteljo umakniti na višino.

Pogradi so zelo priljubljeni, pod posteljo pa lahko naredite omaro, postavite drugo posteljo, uredite mini sedeženo garnituro in podobno. Tudi v stopnicah so lahko predali, postelje pa se lahko celo zložiji v omaro, da se čez dan praktično ne vidi več, kje sploh so. Namesto njih lahko preko dneva iz spodnjega dela napravite pisalno mizo. Odlične rešitve za majhne prostore.

Možnosti je torej vse več, tehničnih rešitev pa tudi. Vedno pa naj bo vodilo varnost otrok, kajti otroške sobe so dolga leta njihov najpomembnejši svet.

Preberite si tudi o tem, kako vam dnevni regali pomagajo, da si ustvarite prijeten dnevni prostor.

 

Članki iz iste kategorije