Nekoč so govorili, da risanke ne bodo več popularne, ko bo druge tehnologije še veliko več. Risanke naj bi povozil čas in podobno. V resnici se ni zgodilo nič od tega, kar so nekateri napovedovali, čeprav živimo v času pametnih telefonov, tabličnih računalnikov ter čelad, ki omogočajo doživetje virtualnega sveta. Tako so še danes risanke prav tako priljubljene, kot so bile nekoč, ko smo bili še mladi.

Včasih smo gledali druge risanke

Mi smo bili mladi v neki drugi državi. To je bil čas komunizma, ko je bilo pogosto vse zahodno gnilo, v resnici pa je bilo samo predrago in ravno o tem smo tiho sanjali. Želeli smo si nemških avtov in švicarskih nožev, dobili pa smo bone za bencin in grozljivo inflacijo. Kupiti pravice za risanke Spiderman ali Superman ni bilo mogoče. To je bilo predrago celo za nacionalno televizijo, medtem ko so si jih z lahkoto privoščile mini zasebne televizijske postaje v sosednji Italiji. Tako so se televizijske hiše držav vzhodne Evrope povezovale med seboj in napravile izmenjavo risank domače izdelave. Seveda so nam bile tudi te všeč in v resnici niso bile tako slabe.

popularne risanke Pink Panther

Nekateri junaki risanih filmov so večni

Te risanke so nam prinesle krasne junake, kot sta bila denimo poljska Lolek in Bolek, madžarski Gustav in češka Pat in Mat v nepozabni seriji hišnih neumnosti v risanki »A je to!« ali po slovensko »To je to!«. Gledali smo tudi druge junake in počasi je bilo tudi več zahodnih risank. Te risanke smo si največkrat ogledovali v jutranjem nedeljskem programu Živ Žav. Veseli dejstvo, da je ta program še vedno namenjen otrokom v nedeljskih dneh, četudi imajo danes konkurenco v TV programih, ki risanke vrtijo cel dan.
Kmalu so tako prišli med nas Smrkci, pa Čebelica Maja, podvodni Snorčki, vesoljski Sport Billy in malce kasneje še Banananjam, Super Medo in Hrabri mišek. Veliko od teh risank je danes odšlo v pozabo. Njihova izdelava ni tako kvalitetna, da bi se danes še prikazovala po televiziji, tako da jih najdete le še tu in tam na kanalih portala Youtube.
Nekateri menijo, da so predvsem krajše risanke ameriške produkcije prinesle zelo veliko nasilja in malo zgodb. Morda je to celo res, vendar pa smo takšne risanke uvozili sami. Tako sta med nas prišla Tom in Jerry, pa Pink Panter, Toro in Pončo, Speedy Gonzales in mnogi drugi junaki. Risanke ne bodo nikoli odšle od nas, vedno bodo pomemben del našega življenja, tako kot stripi in nekatere druge reči, ki so večne.

Lesene igrače so narejene iz materialov, ki zelo dobro vplivajo na zdravje otrok. Še več informacij pa si lahko preberete v članku.

Članki iz iste kategorije