Tiskalne naprave za domačo ali tudi polprofesionalno uporabo, na primer v kakšni pisarni, so danes precej poceni zadeve, poleg tega pa so najbolj pogosto v obliki tako imenovanih multifunkcijskih naprav, kar pomeni, da nam lahko služijo tako za tiskanje kot optično branje (skeniranje), oboje pa združujejo še v funkcijo fotokopiranja. Te naprave so majhne in kompaktne, delujejo pa dolga leta. Edino, na kar je treba pri njihovi uporabi oziroma tiskanju misliti, so kartuše za printer, torej barvila. Ta je potrebno marsikdaj kar pogosto zamenjati, kar nas lahko stroškovno precej udari po žepu.

Razlogi, da se kartuše za printer hitro izpraznijo

Najbolj pomemben dejavnik, ki vpliva na porabo barvila v brizgalnem tiskalniku, je zagotovo način tiskanja. Če vedno za tisk uporabljate tako črno kot barvne kartuše, pa četudi tiskate zgolj s črno zapisana besedila, potem se nad hitrim praznjenjem ne morete razburjati. Raje preverite nastavitve za tiskalnik ter izberite samo tisk s črno, kadar ni potrebe po »globoki črnini«. Prav tako je seveda pomembno, kakšne so vsebine, ki jih tiskate. Če gre večinoma za besedila, boste natisnili neprimerljivo več strani kot v primeru, da vaši otroci pogosto tiskajo fotografije s spleta, ki jih potrebujejo za razne šolske projekte. In nenazadnje – ne natisnite kar vsega, kar se vam zazdi! Razmislite, ali je tisk resnično potreben in tudi na ta način dlje ohranite kartuše za printer ter hkrati varujte okolje.

Drugi razlog, da so lahko prazne kartuše pogosta težava, pa je včasih ta, da kupujemo kartuše brez preverjanja podatkov. Marsikdo kupi poceni kartušo, ker želi na račun kartuše za printer nekaj prihraniti, a ima nazadnje višje stroške, ker mora barvilo menjavati pogosteje. Zakaj? Ker ob nakupu poceni kartuš ni bistvena le cena. Potrebno je preveriti, kolikšna količina barvila je v ohišju različnih znamk kartuš, in koliko strani lahko s tem natisnemo. Nekatere kompatibilne kartuše postrežejo celo z višjimi številkami kot originalne, in prav te so tiste, po katerih običajno velja poseči. (Pozor: Število strani, ki jih navaja embalaža oziroma podatek, nikoli ne pomeni v praksi toliko natisnjenih celih strani.)

Kupujete nove vsak mesec?

Kadar se vam zdi, da kupujete kartuše izjemno pogosto, lahko sprejmete ukrepe, da bo poraba manjša (ki smo jih že našteli). Kadar tiskalnika ne uporabljate za domače, temveč za poslovne namene, pa na porabo včasih ni mogoče kaj prida vplivati – vseeno je potrebna pogosta menjava kartuš. Takrat velja razmisliti tudi o tem, ali ne bi bila bolj smiselna menjava tiskalnika. Namesto brizgalnega, se lahko odločite za laserskega, kjer vam tonerji (npr. tonerji hp, …) služijo precej dlje, še zlasti v primeru da ne potrebujete barvnega tiska, saj večinoma tiskate klasične dokumente, pa je laserski tiskalnik tudi zelo poceni.

Članki iz iste kategorije