Imate na koledarju 2017 zabeleženo »postavitev spletne strani«? Ne glede na to, ali boste stran postavili zase ali za svoje podjetje, boste morali registrirati domeno in zakupiti spletno gostovanje. To sta dve storitvi, brez katerih enostavno ne bo šlo. Toplo pa vam priporočamo, da se odločite še za SSL certifikat, ki v letošnjem letu postaja še kako pomemben. Kaj to je in zakaj je tako nujno, da ga namestite na spletno stran, vam bomo razložili v današnjem prispevku.

Kaj je SSL certifikat?

To je varnostni certifikat, s katerim zavarujete prenos spletnih podatkov. Preprosto povedano deluje tako, da se podatki pred prenosom šifrirajo, dešifrira pa jih lahko le spletni brskalnik, ki vsebuje ključ za prav te specifične podatke. Za vsak prenos posebej se torej generira nov ključ.

SSL certifikati priznanih izdajateljev, kot je denimo Comodo, so v vse največje spletne brskalnike (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera) že privzeto shranjeni. To pomeni, da vam ob obisku spletne strani, na katero je certifikat nameščen, ni potrebno potrjevati varnostne izjeme. Nasprotno velja za SSL certifikate nepreverjenih izdajateljev, kjer pride do tega, da mora obiskovalec spletne strani, preden se mu le-ta prikaže na zaslonu, klikniti na gumb, da je seznanjen s tveganjem in da potrjuje varnostno izjemo. Takšnih uporabnikov spleta, ki bi dejansko potrdili varnostno izjemo, je zelo malo.

Poznamo različne vrste SSL certifikatov

Prvo pravilo torej je, da v kolikor se odločite za namestitev SSL certifikata, naj bo le-ta izdan s strani svetovno prepoznane organizacije. Najbolj vam priporočamo že omenjenega izdajatelja Comodo, saj ima v primerjavi z drugimi izdajatelji ugodnejše cene, velja za največjo avtoriteto na področju SSL certifikatov, hkrati pa nudi tudi vse tri vrste varnostnih certifikatov. Naj vam jih predstavimo.

Domenski certifikat predstavlja osnovno obliko. Takšen certifikat je namenjen blogom in preprostim stranem fizičnih oseb. Naslednji je poslovni certifikat, ki je namenjen spletnim stranem podjetij ter manjšim spletnim trgovinam. Najbolj napreden pa je razširjeni oziroma EV certifikat. Zanj se odločajo državne in finančne institucije ter podjetja, ki želijo zaščititi ter poudariti verodostojnost in varnost svojih velikih spletnih strani ali spletnih trgovin.

Zakaj naj zakupim tudi SSL certifikat?

Dolžni smo vam še pojasnila, zakaj je tako pomembno, da na svojo spletno stran namestite SSL certifikat. Organizacija Google, čigar spletni brskalnik (Google Chrome) uporablja visok odstotek svetovne populacije, je že v prejšnjem letu napovedala, da bo letos pričela z veliko spremembo v svojem brskalniku. Ta bo pričel uporabnike spleta opozarjati, ali se nahajajo na varni spletni strani ali ne. Če na spletno stran ne bo nameščen SSL certifikat, bo na vrhu brskalnika prikazano opozorilo, da uporaba spletnega mesta ni varna. Brez dvoma bo omenjeno obvestilo negativno vplivalo na uporabniško izkušnjo, zaradi česar bo del obiskovalcev stran raje hitro zapustil. Kolikšen bo ta del, pa bomo še videli.

Članki iz iste kategorije