Kljub temu, da je dandanes povprečna življenjska doba običajnega namiznega ali prenosnega računalnika precej kratka in ga v roku petih let gotovo zamenjamo, je treba za dobro delovanje v času uporabe poskrbeti tako za servis kot morebitna popravila. Popravilo računalnikov je še zlasti nujno za podjetja, kjer je računalnikov veliko in se ne morejo vedno enostavno nadomestiti z novimi, prav tako pa je popravilo še kako smiselno pri tistih računalnikih, ki so “top naprave” oziroma zaradi svojih karakteristik in posebnosti več kot prekašajo računalnik za preprosto domačo uporabo. Da popravila računalnikov ne bi bila pogosta, seveda skrbimo z rednim vzdrževanjem oziroma servisom, vendar ta žal ne more preprečiti vseh okvar, pa naj bodo strojne ali programske narave.

Koga najeti za servisiranje in popravilo računalnikov?

Tudi pri nas se posamezna podjetja specializirajo za servisiranje in popravilo računalnikov, ki lahko temeljita na redni pogodbi, ali pa se zanju odločimo zgolj takrat, ko opazimo težavo. Vsekakor je ključnega pomena, da izberemo dober servis, ki ima veliko izkušenj in tehnike, ki obvladajo tako programsko kot strojno opremo do potankosti. Prednost rednega sodelovanja s servisnim podjetjem je vsekakor v tem, da je vzdrževanje redno, ob morebitni težavi ali okvari pa nam je pomoč na voljo v zelo kratkem času ali kar takoj – ni se potrebno naročiti in nato čakati, da pridemo na vrsto.

Kaj vse obsegata servisiranje in popravilo računalnikov?

Delo se vedno najprej prične s temeljitim pregledom oziroma analizo, saj diagnostika hitro odkrije težave in pomanjkljivosti – tudi takrat, kadar se te še ne izražajo s težavami v delovanju sistema. Preveri se, ali je računalnik okužen z virusi, ali so na njem nekoristni skriti programi, inštalira pa se tudi nove oziroma se poskrbi za nadgradnje in posodobitve. Kadar je v programskem smislu računalnik močno prizadet, je včasih potrebno tudi povsem izbrisati in ponovno naložiti programsko opremo.


Kaj pa “mehanski” servis in popravilo? Na servisu se računalnik temeljito očisti vse nesnage, ki se nabira v notranjosti in lahko povzroči težave v delovanju, prav tako pa se preveri delovanje posameznih delov strojne opreme in se jih po potrebi zamenja. Različne dele se lahko zamenja tudi zato, da se doseže boljša zmogljivost. Kadar pride do okvare strojne opreme je seveda potrebno poskrbeti tudi za obnovo podatkov, da se ti ne izgubijo.

Kaj odlikuje dober servis?

Podjetje za popravilo in servis računalnikov mora imeti strokovno usposobljeno oziroma licencirano osebje. Priporočljivo je, da je avtorizirano s strani proizvajalcev in tako s popravilom ne izgubimo garancije na izdelek. Prav tako velja, da mora imeti vedno na zalogi “rezervne dele” in nam tako lahko zagotovi, da bo popravilo računalnikov kar se da hitro in bodo ti čim prej spet v uporabi.

 

Članki iz iste kategorije