Najprimernejši čas za rahljanje trate je od aprila do septembra, s poudarkom na obdobju med spomladanskim in poznim poletnim časom. Če je trata poleti intenzivno uporabljena, je priporočljivo opraviti rahljanje spomladi ali pozno poleti. Po postopku rahljanja je pomembno, da trato nekoliko pustimo pri miru, da si opomore.

Rahljanje trate za boljšo rast vaše zelenice.

Vzdrževanje trate skozi leto

Začnite s spomladanskim vzdrževanjem trate, ki vključuje gnojenje. Ko narcise odprejo popke, trava začne aktivno rasti, kar je optimalen čas za gnojenje in začetek redne košnje. Košnjo lahko opravite ročno ali z uporabo robotske kosilnice, ki bo samostojno urejala višino trave.

Priprava na rahljanje

Približno dva tedna po gnojenju se priporoča ponovna košnja, kjer lahko travo pokosite na dolžino približno 2 cm ali pa to opravi robotska kosilnica. Ta čas je idealen za rahljanje, saj je trata dobro oskrbljena s hranili, kar pripomore k boljši prenašanju postopka.

Pravočasnost rahljanja

Pomembno je, da ne čakate predolgo pred začetkom rahljanja. V mesecih pred majem so pogosto visoke temperature in suho vreme, zato je priporočljivo opraviti rahljanje prej, da se izognete potrebi po intenzivnem zalivanju za obnovo travne ruše.

Samodejno vzdrževanje s pomočjo robotske kosilnice

Za lažje upravljanje redne košnje lahko uporabite robotsko kosilnico, ki jo programirate za samodejni začetek postopka. S tem si zagotovite redno urejeno travnato površino brez potrebe po ročnem delu.

Odstranite suho odvečno travo

Prvi korak k pravilnemu rahljanju trate vključuje odstranjevanje samo povsem suhe odvečne trave. To je ključno za učinkovit postopek, saj omogoča vertikulatorju, da prodre v travno rušo brez nepotrebnih ovir.

Nastavitev pravilne dolžine

Za optimalne rezultate je potrebno pravilno nastaviti dolžino rezil vertikulatorja. Rezila naj ne prodrejo globlje od 3 mm v travno rušo, kar preprečuje prekomerno poškodbo trate in zagotavlja učinkovit postopek rahljanja.

Med postopkom rahljanja je pomembno, da se enakomerno premikate po celotni površini trate. Neprekinjeno premikanje vertikulatorja brez ustavljanja omogoča temeljito rahljanje celotne travnate površine.

Učinkovito odstranjevanje odvečne odmrle trave

Po rahljanju odvečno odmrlo travo odstranite najprej vzdolžno in nato še prečno. Pri spreminjanju smeri potisnite vodilne tirnice navzdol, kar preprečuje poškodbe travne ruše, saj so rezila v zraku.

YouTube video

Zasejanje in odstranjevanje odvečne trave

Takoj po rahljanju zasejte gole površine s semeni trave. Po zasejanju pograbite in odstranite odvečno travo, kar pripomore k boljšemu okrevanju trate.

Dodatek gradbenega peska za izboljšanje zračnega ravnovesja

Če trata raste v zbiti zemlji, po rahljanju nanesite približno 2 cm debelo plast gradbenega peska. Ta dodatek izboljša zračno ravnovesje tal in spodbuja boljše rastne pogoje za travo.

Članki iz iste kategorije