Maščobe so pri mnogih opravilih nadležen stranski produkt, katerega se težko znebimo. Že v običajnem gospodinjstvu se hitro izkaže, da je maščoba en izmed najbolj trdovratnih madežev, tako pri čiščenju s površin kot pri odvajanju oziroma ločevanju maščob od drugih snovi. Medtem ko se v malih gospodinjstvih tem težavam razmeroma enostavno izognemo ali pa jih vedno znova rešujemo z nekaj dodatnega truda, pa so večji obrati, kjer se maščoba izloča v večjih količinah, treba poskrbeti za bolj učinkovito odvajanje in ločevanje od drugih odpadnih snovi. Pri tem pomagajo lovilci maščob, ki poskrbijo za učinkovito ločevanje in shranjevanje odpadnih ogljikovodikov, uporabni pa so v mnogih primerih, bolj kot za običajna gospodinjstva seveda za večje obrate, ki se dnevno srečujejo z velikimi količinami odpadne maščobe.

Lovilec maščob

Lovilec maščob za učinkovito ločevanje in shranjevanje odpadne maščobe

Lovilec maščob je posebna naprava, ki poskrbi za to, da se v procesu odvajanja odpadnih snovi maščoba loči od druge vsebine. Kot pove že ime tega pripomočka gre dejansko za lovljenje maščobe, ki je pogosto pomešana v vodi in drugih snoveh. Lovilec maščob deluje na principu težnosti, saj se snovi različnih gostot lepo razporedijo, kar omogoča učinkovito ločevanje maščobe. Te naprave so tako izjemno uporabne za večje gostinske obrate in ustanove z večjimi kuhinjami, pa tudi za mehanične delavnice, bencinske črpalke in podobne objekte, skratka povsod, kjer se kot stranski produkt izločajo ogljikovodiki. Na srečo je vgradnja lovilca maščob razmeroma enostavna, pa tudi sama uporaba ne terja praktično nikakršnega truda.

YouTube video

Res pa je, da je za dolgotrajno delovanje lovilca maščob treba poskrbeti za nekaj vzdrževanja, kot sicer velja za vse tovrstne naprave. Tekoče delovanje lovilca lahko zagotovimo le z rednim čiščenjem, saj bo samo tako odpadna snov brez težav prehajala skozi napravo in se bo pri tem učinkovito ločevala maščoba. Čiščenje lovilca maščob pa je le ena izmed storitev, ki se priporoča pri vzdrževanju teh naprav – potrebno je seveda redno praznjenje, občasno pa je treba preveriti, če je lovilec še vedno v optimalnem stanju. Za to poskrbijo strokovnjaki, ki se ukvarjajo z vgradnjo in vzdrževanjem teh naprav, tako da s tem sami praktično nimate dodatnega dela.

Ne spreglejte tudi članka z naslovom Gostinska oprema kot pomemben del opreme barov, kuhinj in drugih gostinskih obratov.

Članki iz iste kategorije