Namakalni sistemi so že od nekdaj prisotni v človekovem življenju. Že v preteklosti so ljudje uporabljali namakalne sisteme, ki so bili kakovostni in so ljudem v veliki meri koristili za lažje pridelovanje najrazličnejših pridelkov predvsem v sušnem obdobju.
Tudi v današnjem času je vse več sušnih obdobij, zato moramo prav tako poskrbeti za namakanje. Na trgu na srečo lahko najdemo veliko vrst namakalnih sistemov, tako za velike površine kot tudi za manjše. Naravni pogoji za popolnoma brezskrbno naših rastlin so nepredvidljivi, zato je za vsak slučaj potrebno celostno in strokovno načrtovanje namakanja. Pri tem pa se moramo zavedati, da si lahko samo s pravim načrtovanjem zagotovimo kakovostno namakanje, ki prav tako ne bo imelo škodljivih vplivov na okolje. V praksi to pomeni, da je bomo porabili preveč vode, da ne bomo po nepotrebnem spirali hranila ter podobno.

Cilj pri uporabi namakalnega sistema je predvsem ta, da poskrbimo, da nam bo pogled na naš površino, vrt ali zelenico, prinesel popolno brezskrbnost za uspeh glede na vremenske pogoje.

Tudi številna podjetja se ukvarjajo s tem

Pri nas je kar nekaj izjemno priljubljenih ter uspešnih podjetij, ki skrbijo za urejanje in vzdrževanje okrasnih vrtov. Obenem so tudi namakalni sistemi ena od storitev, ki jo ponujajo na trgu. Izdelujejo namreč posebne namakalne sisteme, ki se osredotočajo na namakanje trave ter drugih rastlin.
Namakalni sistemi pri svoji izdelavi potrebujejo poseben visoko kakovostne proizvode, ki veljajo za izdelke svetovnih proizvajalcev na področju namakalnih sistemov.

Tudi za lep izgled zelenice

Vemo, da namakalni sistemi zagotavljajo optimalno vzdrževanje vseh travnatih površin in tudi okrasnih, sadnih ter še drugih rastlin. Če je preskrba z vodo dovolj ustrezna, je to eden od najbolj pomembnih dejavnikov, ki vplivajo tudi na izgled naših zelenic in tudi na izjemno uspešno rast rastlin tudi z z Biobizz substrati.

Namakanje in številne prednosti

Namakalni sistemi se ponašajo s številnimi prednostmi, na podlagi katerih se najpogosteje odločimo za njihov nakup in tudi uporabo. Ena od najvidnejših prednosti je avtomatizirano delovanje. V praksi to pomeni, da ni potrebno ves čas skrbeti za prestavljanje zalivalnikov, ki so prenosni, prav tako ves čas ni potrebno zapirati vode.

Namakanje deluje tudi takrat, ko nas sploh ni doma, z njim dosežemo popolnoma enakomerno pokritost celotne površine. Izgled našega vrta tako ne ovirajo prav nobene naprave, prav tako tudi ne košnje. Izkoristek vode je optimalen. To pomeni minimalna uporaba ob maksimalnem učinku.

Koraki do namakalnega sistema

Verjetno ste tudi vi že kdaj premišljevali, da bi na svojem vrtu imeli profesionalni namakalni sistem. Ta bi namesto vas samih popolnoma sam poskrbel, da bi bila naša trata in rastline ustrezno preskrbljene z vodo.
Na začetku si podjetje, ki za nas ponuja namakalne sisteme, ogleda teren. Nato se naredijo posebne meritve pretoka ter pritiska vode. Sledi dogovor o potrebnem načinu namakanja oziroma zalivanja. Sledi izdelava načrta namakanja ter številne ponudbe. Nadvse pomemben korak za nas je tudi montaža namakalnega sistema ter priključitev. Pametno je, da si ogledamo še praktični prikaz delovanja. Obenem si pregledamo še vsa navodila za upravljanje namakalnega sistema. Pred zimo pa moramo sistem seveda primerno izprazniti.

Sistemi za namakanje so več kot odlična izbira

Namakalni sistemi so za marsikoga več kot pa le odlična pridobitev. Prav vsak je nas njimi, ko jih že nekaj časa uporablja, povsem navdušen. Pri kakovostnem namakalnem sistemu ne gre ljudem samo za udobje in določen prihranek, ampak tudi za ekonomičnost njihovega zalivanja. To je najbolj vodno pri nižjih stroških za vodo. Namakalni sistemi namreč porabijo le toliko vode, na kolikor so programirani. Rastline ter ostalo pa lahko na ta način zalijejo optimalno in tudi enakomerno, kar je izjemno pomembno. Mnogi uporabniki takega sistema vedo povedati, da se cena namakalnega sistema za travo kasneje zelo obrestuje.

Izstopa namakalni kapljični sistem

Za nas še posebej zanimiv je na primer sistem za kapljično namakanje. Tak sistem se lahko povsem enostavno namesti. Tak sistem, ki ga v ospredje postavljajo skoraj vsi namakalni sistemi, je znan tudi po izjemno nizki ceni.

Namakalni sistemi te vrste namreč lahko močno izboljšajo izgled naše zelenice, ker bo ta vedno povsem optimalno zalita.

Namakalni sistemi za vrt torej omogočajo, da lahko prav vse rastline dobijo pravo količino vode in da so tudi primerno zalite. Rastline in druge vrtnine zagotovo ne bodo nikoli gnile, tudi plesni ter podobno se ne bo pojavljajo.

 

S klikom na povezavo si preberite članek in več informacij na temo strojne inštalacije Maribor.

Članki iz iste kategorije