Kolesarstvo je tudi pri nas ena od najbolj priljubljenih športnih aktivnosti in zdi se, da je na cesti iz leta v leto vse več kolesarjev. Če ste kolesar začetnik in ste v fazi nakupovanja kolesa, boste morali najprej temeljito razmisliti o tem, katera vrsta kolesa je sploh najbolj primerna za vas. Vsak bicikel namreč ni primeren za vsak teren. Pred nakupom se zato obvezno vprašajte, katera vrsta kolesarjenja vam je torej najljubša. Imate raje urejene mestne površine ali so vam ljubše divje gozdne površine?

V grobem lahko kolesa delimo na cestna, gorska, cross in mestna. Cestna kolesa ali specialke so na primer pravo nasprotje gorskih koles. Dobrodošla so predvsem za tiste, ki se najbolj domače in prijetno počutijo kar med poganjanjem koles na asfaltu. Pnevmatike tovrstnih koles so tanke, okvir pa je izjemno lahek. Slednje omogoča preprosto poganjanje.

Odlična lastnost cestnega kolesa

Ena od zagotovo največjih prednosti cestnega kolesa pa je ta, da njegova dinamika zagotavlja večje hitrosti v primerjavi z drugimi vrstami koles. Prav tako omogoča daljše razdalje, zato je cestno kolo odlična izbira tudi za večdnevna potovanja. 

Cestna kolesa za moške
Cestna kolesa so izjemno lahka

Če ste torej velik ljubitelj krajših izletov po domači državi ali po tujini, je tovrstno kolo prava izbira za vas. Kljub temu pa pazite, da nanj ne spakirate preveč prtljage, ker jo boste težko prevažali. Nahrbtnik naj bo čim lažji. Hrbtenica vam bo zato še kako hvaležna.

Vožnja po trdem in gladkem terenu

Omenili smo, da so cestna kolesa izjemno lahka. S tem pa uporabnikom omogočajo vožnjo po trdem ter gladkem terenu. To je torej lahko beton ali pa asfalt. Nikakor pa takšna prevozna sredstva niso narejena za preskakovanje ovir, za vožnjo po pesku, produ ali po skalnatih poteh. Za slednje so precej primernejša kolesa z dodatnimi vzmetenji ter nekoliko bolj robustnim okvirjem. Na tovrstnih terenih so namreč bolj trpežna in zanesljivejša.

Cestna kolesa za ženske
Cestna kolesa lahko izbirate z različno opremo

Na sploh se proizvajalci cestnih koles ves čas trudijo izdelati čim lažje okvirje. Medtem ko so v preteklosti prevladovali aluminijasti okvirji, pa so dandanes najbolj kakovostna cestna kolesa narejena iz lahkih ter zelo trpežnih karbonskih vlaken. Prav tako je veliko pozornosti namenjeno tudi opremi, na primer zavoram, prestavam, zobnikom, saj se proizvajalci zavedajo, da je prav vsak gram lahko kaj hitro odveč.

Prvovrstno cestno kolo za vsakega novega kolesarja

Ko se odločate izbrati cestno kolo, je zlasti pomembno, da ste osredotočeni na dobrega proizvajalca oziroma blagovno znamko. Na spletu lahko preverite trenutno najbolj priznane izdelovalce tovrstnih koles. Med njimi je tudi Cannondale – proizvajalec, ki je znan tudi po tem, da kolesa izdeluje na podlagi izkušenj iz največjih kolesarskih dirk na svetu.

YouTube video
Nova Cannondale Synapse. Prihodnost cestnih koles?

Med produkti Cannondale Slovenija je moč najti tudi model cestnega kolesa z oznako CAAD13. Gre za prvovrstno cestno kolo, ki je odlična izbira tudi za vsakega kolesarja začetnika. Torej za tistega, ki se je ravnokar odločil, da bo s svojim novim prevoznim sredstvom odkrival svet, in to z najlažjim okvirjem kolesa v svojem razredu.

Na čem temelji tehnologija Cannondale

Tehnologija koles Cannondale zlasti temelji na visokotehnoloških rešitvah in na nenehnem iskanju še boljših voznih karakteristik. Proizvajalec je na primer razvil sistem Ai – Asymmetric Integration. Gre za edinstveni sistem, pri katerem je pogonski sklop premaknjen za 6 milimetrov navzven. To zagotavlja izdelavo okvirjev, ki imajo ultra kratke cevi ob verigi, in bolj togi zadnji trikotnik. Krajše cevi ob verigi preverjeno izboljšajo oprijem pa tudi okretnost.

Še eden od dosežkov je geometrija OutFront. Ta združuje ohlapen kot vilic z dolgim odmikom. S tem se učinkovito poveča stabilnost ter zaupanje. Obenem se ohranja okretnost in nadzor v času vzponov. To je zlasti pomembno za grave, XC pa tudi cestna kolesa.

Ponudba Cannondale koles

Ponudba koles Cannondale Slovenija je kar precej pestra. Preverite jo lahko pri kar nekaj ponudnikih, lahko tudi na njihovih spletnih straneh oziroma trgovinah. Med bolj priljubljenimi modeli sta zagotovo kolo CAAD Optimo 1 ter SuperSix EVO Ultegra. Na spletni strani ponudnika tovrstnih koles lahko preverite podrobnejše karakteristike, na primer okvir, vilice, obroče, pesto, špice, pnevmatike, pedala, gonilnika, gonilno os, verigo, krmilo, zavore, zavorne ročice, krmilni ležaj, sedež, sedežno oporo, ne nazadnje tudi samo ceno izdelka.

Ob iskanju novega cestnega kolesa se vam torej splača pobrskati tudi po ponudbi Cannondale Slovenija. Proizvajalec je namreč sinonim za vrhunska cestna pa tudi gorska kolesa. Že skoraj štiri desetletja navdušuje kolesarje po celem svetu.

Članki iz iste kategorije