Zaradi želje po lepem telesu in zdravju se marsikdo odloča za najrazličnejše prehranske dodatke, še posebej pa je uživanje dodatkov in športne prehrane opazno pri športnikih – tako rekreativcih kot profesionalcih. Poleg tistih »klasičnih« dodatkov in nadomestkov za obrok, na primer proteinov, LCA in omega 3 maščobnih kislin, se pogosto uporablja tudi kreatin (s kemijsko formulo C4H9N3O2). Gre za monohidrat, ki se v našem telesu nahaja v mišicah, koliko ga imamo, pa je pravzaprav odvisno od naše mišične mase.Kreatin lahko vnesemo v telo z vsakdanjo prehrano, z mesom in ribami, a ko to toplotno obdelujemo, se ga nekaj žal izgubi. Da bi s prehrano zaužili dovolj kreatina, bi morali zaužiti veliko količino mesa in rib, kar pa je lahko tudi problematično: tako zaradi finančnega faktorja kot zaradi vpliva na pestrost prehrane, prav tako pa bi s tako povečanim uživanjem mesa v telo vnesli tudi veliko količino nezdravih hranil, na primer maščob in holesterola.

Kako vam lahko pomaga kreatin?

Kreatin (https://www.flexshop.com/si/kreatin.html) se nahaja v mišicah in je bistven za povečanje naših zmogljivosti, saj nam pomaga, da smo bolj vzdržljivi in bolj močni, da se nam zdi vadba manj naporna, poleg tega pa skrbimo za hitrejšo regeneracijo mišic po telesni aktivnosti in prav tako lažje zmanjšujemo delež maščobe v telesu.

kreatin

Deluje torej tako med samo vadbo kot tudi po njej, saj skrbi, da se v mišicah hitreje nalaga adenozin trifosfat, ki je dejansko tisto, kar mišice uporabljajo za svojo energijo. Kreatin s tem ravno tako zmanjšuje izločanje mlečne kisline, s čemer se preprečuje prekomerna zakisanost mišic.

Kdo in kdaj naj uživa kreatin?

Športniki in rekreativci naj kreatin zaužijejo takoj po vadbi, saj bodo tako najbolje poskrbeli za svoje mišice. Poleg njih pa je dobro, da kreatin uživajo tudi vegani, saj ti po naravni poti (s prehrano) v telo ne dobijo dovolj kratina, torej ga imajo v mišicah manj – in zaradi tega je zanje tudi telesna obremenitev običajno bolj naporna. Kreatin ne smemo uživati ves čas – po dveh do treh mesecih uporabe je potrebna pavza.

Kje lahko kupite kreatin?

Kreatin boste običajno dobili v obliki prahu, zaužijete pa ga tako, da ga vmešate v vodo ali dodate svojemu beljakovinskemu napitku po vadbi. Na voljo vam je v trgovinah s športno prehrano in tudi ponekod v lekarnah. Ne pozabite: pred uživanjem vedno dobro preberite navodila in se jih držite!

Članki iz iste kategorije