Preživljanje časa zunaj štirih sten je ključno za ohranjanje fizičnega ter psihičnega zdravja. V poletnih mesecih se pojavijo mnoge priložnosti za bolj pogoste sprehode po mestu, plaži, potovanje na izlete in podobno. Na človeške oči pa neprestano vpliva močno sonce, ki je intenzivno v poletnem in tudi zimskem času. Odlično obrambo pred UV žarki nam omogočajo polarizacijska sončna očala, ki so narejena za odpravo bleščanja. S tem pa zaščitijo naše oči pred močnimi snopi svetlobe, ki povzročajo začasno zaslepljenost. Obenem pa omogočajo bolj jasen pogled na našo okolico z uporabo posebne tehnologije filtracije svetlobe.

Polarizacijska sončna očala uporabljajo posebne leče

Tehnologija izdelave leč in drugih optičnih pripomočkov je močno napredovala v zadnjih nekaj desetletjih. Zato spadajo polarizacijska sončna očala v sam vrh napredne optične tehnologije. Skrivnost tiči v samih lečah, ki so narejene tako, da ne prepuščajo svetlobe iz vseh smeri, da vstopi v oko. Klasična očala dovoljujejo, da svetloba vstopa v oko iz različnih smeri, kar lahko privede do preobremenitve optičnega živca. Omenjene leče pa prepuščajo samo vertikalni svetlobi, da doseže naše oči. Pri tem pa tudi prefiltrira jakost svetlobe in jo zmanjša na udoben nivo. S tem se izniči ali zmanjša bleščanje vode, kovine in drugih predmetov. 

Polarizacijska sončna očala ne prepuščajo svetlobe iz vseh smeri
Polarizacijska sončna očala imajo leče, ki so narejene tako, da ne prepuščajo svetlobe iz vseh smeri, da vstopi v oko.

Zmanjšanje motečih svetlobnih dejavnikov deluje ugodno na človeško fizično zdravje. Uporaba polarizacijskih sončnih očal naredi vožnjo z avtom veliko bolj varno in udobno. Obenem pa preprečuje glavobole, ki jih povzroča dolgotrajna izpostavljenost oči močni svetlobi.

Varna vožnja s sončnimi očali s polarizacijskimi lečami

Vožnja avtomobila je veliko bolj varna, če nam nič ne zastira ali moti pogled na cestišče. V poletnem in zimskem času so pogoste nesreče, zaradi močnega sonca. V zimskem času je celo največ nesreč, saj je sonce nižje na nebu skozi dan in s tem zaslepi mnogo voznikov. 

YouTube video
Nepolarizacijska in polarizacijska sončna očala – kakšna je razlika?

Uporaba polarizacijskih sončnih očal med vožnjo je priporočljiva. Če se odpravljamo na krajša ali daljša potovanja ob močnem soncu, nam omenjena očala lahko prihranijo veliko skrbi in težav. Med vožnjo nas ne bo zaslepila svetloba, ki se odbija od streh, žlebov, vode ali drugih elementov. To pomeni, da bo vožnja veliko bolj varna. Mi kot voznik pa se bomo lahko bolj osredotočili na opozorilne znake, druge voznike ter sledenje cestišču.

Različne vrste polarizacijskih očal

Poznamo različna očala. Primarno se razlikujejo po vrsti leč, vendar tudi oblika igra pomembno vlogo. Načeloma je tako, da se polarizacijska očala lahko kupi v dveh različnih izvedbah, ki pa sta za vožnja z avtomobilom in športne aktivnosti. Poznamo pa tudi polarizacijska sončna očala z dioptrijo, ki nam jih predpiše očesni zdravnik. 

Vedno je zelo pomembno, da se vsak enkrat letno zglasimo pri okulistu. S tem zagotovimo, da se bodo vse nepravilnosti oči in mogoče bolezni odkrile v zgodnjem razvoju. To pa omogoča veliko hitrejše zdravljenje in odpravo napak.

Članki iz iste kategorije