Novi časi, nove tehnologije
Današnji avtomobili imajo vse več različnih svetil in drugih novosti, ki so serijsko vgrajene v vozila. Tako si pri nekaterih tipih skoraj več ne izbirate ničesar drugega, kot vrsto motorja in nekatere dodatke, kot so barva karoserije in podobno. Vsa ostala tehnologija, ki je bila še pred nekaj leti le v dodatni opremi, pa se v množici modelov preprosto prodaja že vključena v vozila in brez možnosti izbire.Avto žarnice
Vse več avtomobilov je opremljenih s tehničnimi pripomočki, o katerih smo še pred leti zgolj poslušali, kako se vgrajujejo v avtomobile višjega cenovnega razreda. Potem ko so elektronski pomik stekel in ogledal, ogrevani sedeži, tempomat, sistem proti blokiranju koles, navigacijska naprava in množica zračnih blazin postali tako rekoč serijsko vgrajeni v vsako vozilo, pa smo se počasi navadili tudi na noge generacije avtomobilske opreme.

Avtomobili se spreminjajo, avto žarnice pa ne

Zdi pa se, da se nekatere reči zlepa ne spremenijo. Čeprav imamo vse več novejših vrst žarnic vgrajenih tudi v avtomobile, so v množici le teh, navadne avto žarnice še vedno nepogrešljive. Avto žarnice so bile od nekdaj problematične, saj so se pokvarile ravno takrat, ko se ne bi smele. Spominjam se neke poti v tujino. Ko smo se vračali prek meje, je policistka rekla, da mora voznik zamenjati žarnico na vozilo, a rezervne ni imel. Ko mu je končno nek prijazen šofer podaril svojo, pa je bilo skoraj nemogoče priti zraven in v temi ter v hudem nalivu smo se konkretno zamudili, da smo žarnico zamenjali.
Policistka je medtem vztrajala, da poti ni mogoče nadaljevati do bližnjega bencinskega servisa, kjer bi brez težav kupili in pod streho zamenjali avto žarnico, ampak je zaplenila voznikove dokumente, dokler žarnica ne bo delovala. Končno je misija uspela in pot se je lahko nadaljevala, vendar pa je opaziti tudi pri mnogih drugih tipih vozil, da je vsaj do ene izmed žarnic vedno težko priti.
Avto žarnice so sicer zelo različne, tako po svetilnosti, kot namenu (meglenke, žmigavci, dolge luči, parkirne luči, lučka nad registracijo, luč ki osvetljuje notranjost vozila, lučka v prtljažniku, utripajoče luči na strehi vozil na nujni vožnji in še veliko drugih), v zadnjih časih pa so se pojavile še xenonske, pa LED in vedno znova še kaki novi modeli. Avto žarnice so torej v prvi vrsti potrošni material, del obvezne opreme in nujne v slabih vremenski razmerah ter pri nočni vožnji, zato jih redno menjajte, da se ne bi na cesti znašli v težavah.

Oglejmo si še kako avtotepihi izboljšajo vaše vozilo.

Članki iz iste kategorije