Sodobna optimizacija spletne strani se osredotoča tako na optimizacijo strani za spletne uporabnike kot za iskalnike. Načeloma velja, da če je stran prijazna do obiskovalcev, je prijazna tudi do spletnih iskalnikov, med katerimi je daleč najpomembnejši Google. Vas zanima več o optimizaciji spletne strani? Vsekakor ste na pravem mestu!osnove-seo-optimizacije

Meta oznake

Meta oznake so kratki tekstovni zapisi, ki se ne prikazujejo na sami spletni strani, temveč so vidni v izvorni kodi. Primarno so namenjeni spletnim iskalnikom, saj jim sporočajo, o čem točno teče beseda na posamezni spletni strani oziroma podstrani.

Najpomembnejša oznaka je meta naslov. Gre za edino meta oznako, ki ni vidna zgolj v izvorni kodi, temveč tudi na vrhu brskalnika. Spletnim iskalnikom meta naslov sporoča glavni naslov (pod)strani, zato si lahko mislite, da gre za pomemben element optimizacije.

Druga najpomembnejša oznaka je meta opis, ki naj ne bi bil daljši od 150 znakov. V meta opisu spletnim iskalnikom na kratko predstavimo tematiko oziroma obnovo posamezne podstrani. Ko brskamo po Googlu, se pod rezultati lahko pojavijo meta opisi, ni pa nujno. Google lahko za opise pri rezultatih iskanj uporabi tudi druge zapise, ki se pojavijo na spletni strani. Pri tem upošteva, kaj je uporabnik vpisal v sam iskalnik.

Naj omenimo še meta ključne besede. Včasih so bile zelo popularne in pomembne, zdaj pa že nekaj let ne več. Lastniki nekaterih spletnih strani so se s pretirano uporabo ključnih besed v iskalniku uvrščali mnogo bolje, zato je Google njihov vpliv povsem izločil iz svojega algoritma, ki razvršča iskalne rezultate. Danes se meta ključne besede uporabljajo le redko.

Vsebina in slike

Najpomembnejši del, ki vpliva na optimizacijo spletne strani, predstavljajo vsebine. Te morajo biti kakovostne in unikatne. Bralce morajo zanimati, saj se zaradi njih dlje časa zadržijo na spletni strani, kar pozitivno vpliva na pozicije v iskalnikih. Poskrbite torej za zanimive vsebine, prav tako pa ne pozabite dodati slik.

Velikosti datotek slik naj zavzamejo čim manj prostora, da se bo spletna stran naložila čim hitreje. Tudi hitrost je pomemben dejavnik spletne optimizacije, zato velike slike ne pridejo v poštev. Najprej jih pomanjšajte na ustrezno velikost ter shranite za spletno uporabo, nato pa jih še stisnite z uporabo za to namenjenih spletnih orodij ali vtičnikov.

Povezave z drugih spletnih strani

Optimizacija spletne strani zajema tudi pridobivanje povratnih povezav. To so povezave, ki z drugih spletišč kažejo na vašo spletno stran. Ko se boste lotili pridobivanja povezav, imejte v mislih naslednje:

  • povezave naj izgledajo čimbolj naravno,
  • pridobite jih z avtoritativnih spletnih strani,
  • raje kot kvantiteti dajte prednost kvaliteti,
  • povezave naj kažejo tako na vstopno stran kot na podstrani,
  • besedila povezav naj bodo različna.

Ne veste, kje pridobiti povratne povezave? Za začetek lahko spletno stran vpišete v nekaj spletnih direktorijev, kasneje pa vam priporočamo, da poiščete spletne strani s sorodno vsebino in kontaktirate njihove skrbnike. Zagotovo boste našli koga, ki vam bo z veseljem objavil zanimiv članek ter vanj dodal povezavo do vaše spletne strani.

Članki iz iste kategorije