Da predstavlja spletni oziroma kibernetični prostor veliko tveganje, nas skušajo specialisti za spletno varnost opozarjati na vsakem koraku, a žal se pogosto ne zavedamo, da njihove besede temeljijo na realni zaskrbljenosti oziroma se naslanjajo na primere, ki so se resnično zgodili in marsikomu zagrenili življenje.Tisto, kar uporabniki spleta običajno vedo o varnosti, je predvsem to, da naj na družbenih omrežjih ne delijo neprimernih fotografij in neprimernih podatkov. Skrb za to, da se podatkov ne sme deliti z nobeno spletno stranjo, ki nima ssl certifikat, pa je običajno zanemarjena – uporabniki spleta se samodejno zanašajo na to, da so njihovi podatki varni. Saj tako založnikom spletnih strani veli zakonodaja, kaj ne?

Ssl certifikat

Kaj je ssl certifikat (domovanje.com)? Razložimo tako, da bo to povsem enostavno razumljivo. Kadar preko spleta delite svoje podatke s stranjo, ki nima ssl certifikata, je to tako, kot bi jih poslali po navadni pošti v nezaprti kuverti oziroma kar v prozorni mapici, da jih lahko vidijo prav vsi. Če ima spletna stran ssl certifikat, pa to pomeni, da je bil že preverjen poštar, ki bo poskrbel za dostavo vaših podatkov, in se je izkazal za verodostojnega – če pravi, da mu je ime Rado, to zares drži, prav tako pa je preverjeno, da nima slabih namenov. Poleg tega ssl certifikat zagotavlja varnost tudi v primeru, da poštarju Radu kdo pogleda v njegovo torbo s pošto. Kako? Ssl certifikat je poskrbel, da podatki niso v navadni kuverti oziroma napisani z navadno pisavo. Nahajajo se na varnem, v zaklenjeni skrinji, katere ključavnica temelji na visoki tehnologiji, poleg tega pa je za prenos uporabljeno kodiranje oziroma kriptografija.

Kdo potrebuje ssl certifikat?

Za ssl certifikat se najpogosteje odločijo spletne srani, ki se ukvarjajo s spletno prodajo, saj kupci že vedo, da sicer njihovi podatki, tako podatki o bivališču kot o plačilu, niso na varnem in si jih ne velja izmenjevati po medmrežju. Je pa ssl certifikat še kako pomemben tudi za spletne strani, kjer se ne vrši prodaja – tudi o deljenju svojega spletnega naslova za prejemanje spletnih novičk, tudi ob deljenju svojega realnega naslova zaradi nagradne igre oziroma ob pošiljanju kakršnega koli podatka za kakršen koli namen, morajo biti uporabniki povsem varni. In le v primeru, da ima spletna stran ssl certifikat, ji lahko zaupamo, da bo za naše podatke primerno poskrbela – v kolikšni meri, pa je odvisno od tega, za kakšen ssl certifikat gre.
Kaj pa mnenje, da nam varnost pripada že zaradi zakonodaje? Saj veste, kako je: zakonodaja gotovo predpisuje varovanje vseh podatkov in predvideva ukrepe, v kolikor bi se te izkoristili. Vendar pa je roka pravice v »cyber« svetu žal prekratka, torej se moramo v prvi vrsti zanesti na to, da sami preverimo varnost in zanesljivost tistih, ki jim posredujemo informacije – preveriti moramo torej, ali ima stran ssl certifikat.

Za velika, srednja in mala podjetja ter tudi za domače uporabnike je nadvsem pomembno, da se računalnik ne sesuje, kajti izguba podatkov lahko predstavlja velik strošek.

Članki iz iste kategorije