Zagotovo ste že kdaj slišali, da so nekomu vdrli v spletno stran. Kaj se je z njo zgodilo? Po vsej verjetnosti se je pojavila cela vrsta novih podstrani z neželeno vsebino, iz katere so na sumljive spletne strani vodile številne povezave. Okužbo strani je nato odpravil ponudnik gostovanja, »žrtvi« pa naročil, naj v čim večji meri poskrbi za varnost spletne strani, da ne bo več prihajalo do podobnih situacij.sslTakšna okužba v večini primerov še ni tako zelo škodljiva, mnogo huje pa je, če se spletni nepridipravi z vdorom ali prestreganjem podatkov dokopljejo do občutljivih informacij, kot so npr. osebni podatki, gesla in podatki o kreditnih karticah. Ste vedeli, da se lahko temu na zelo ugoden in povsem enostaven način ognete? SSL certifikati so primarno namenjeni prav temu, torej varovanju takšnih in drugačnih podatkov, ki se prenašajo med spletnim mestom in obiskovalci.

Kako deluje SSL certifikat?

SSL certifikat med spletno stranjo in njenimi obiskovalci ustvari varno povezavo. To lahko prepoznamo po zapisu HTTPS, pri katerem zadnja črka v angleščini pomeni »secure«. Vsi podatki se na začetku prenosa šifrirajo, dešifrira pa jih lahko le oseba, kateri so podatki namenjeni. Ta ima namreč edina pravi ključ, s katerim je možno dešifriranje. Tako spletni napadalci, ki podatke uspejo prestreči, le-teh ne morejo prebrati. Nimajo namreč ključa, s katerim bi lahko podatke razvozlali.
Ali po prebranem lahko že sami ugotovite, na katerih vrstah spletnih mest je SSL certifikat še posebej uporaben, lahko bi zapisali, da kar nujen? Naj vam damo namig – transakcije. Res je, SSL certifikat je še posebej pomemben v primeru spletnih trgovin. Tiste trgovine, ki podpirajo plačevanje s kreditno kartico, pa morajo SSL certifikat nujno imeti.
Si predstavljate, kako bi bilo, da plačilni sistem PayPal ne bi poskrbel za šifriranje prenosa podatkov? Vsekakor precej nevšečno.

SSL certifikati in verodostojnost spletnih strani

Ko obiskovalci ugotovijo, da se nahajajo na varni HTTPS povezavi, takšnemu spletnemu mestu precej bolj zaupajo. V kolikor spletna stran uporablja poslovni certifikat, lahko s klikom na ikono varnostne ključavnice (ob URL naslovu v spletnem brskalniku) preverijo podatek, kdo je izdajatelj SSL certifikata in kateremu podjetju je bil ta izdan. Podjetja, ki investirajo v SSL certifikat, svojim obiskovalcem sporočajo, da jim je mar za njihovo varnost, zaradi česar se jim poveča tudi verodostojnost.
Še posebej pa na verodostojnosti pridobijo tista podjetja, ki se odločijo za razširjeni certifikat. Značilnost tega je zelena vrstica v spletnem naslovu brskalnika, kjer je izpisano tudi ime podjetja. Z uporabo razširjenega SSL certifikata je lahko obiskovalcem že na prvi pogled jasno, da je spletno mesto varno.

Članki iz iste kategorije