Lov katerekoli živali zahteva izredno natančnost in pripravljenost lovca. Prvo pravilo je, da se točno zavedamo kaj želimo doseči. Drugo pa to, da poznamo žival in njene vzorce obnašanja. Pri lovu pa moramo uporabljati izredno natančna orodja. To je še posebej pomembno pri večjih živalih, kot so svinje. Tako morajo biti pasti za divje svinje kakovostne in primerno postavljene v svojem okolju. Če želimo žival ujeti, imamo na izbiro različne pasti, ki jih lovci uporabljajo že zelo dolgo časa. Pomembno pa se je zavedati vseh njihovih prednosti in slabosti.

Pri lovu moramo paziti na številne dejavnike

Pri izbiri katerekoli pasti za lov na divje živali moramo upoštevati različne dejavnike. Ti pa so:

  • Velikost živali, ki jo želimo ujeti
  • Velikost pasti
  • Zahtevnost postavitve in izgradnje pasti
  • Cenovni razred pasti
  • Prenosljivost

V okolju, kjer nameščamo pasti za divje svinje, je priporočljivo upoštevati tudi prisotnost drugih živali, kot so medvedi in jeleni. Tako bomo lahko s primerno postavitvijo zmanjšali možnost ulova živali, ki niso naša tarča. S tem pa si bomo prihranili veliko truda in ne bomo po nepotrebnem povzročali stresa živalim, ki jih ne želimo v naši pasti.

Škatlaste pasti so učinkovite in ugodne za nakup

Najbolj pogosta past za divje svinje je v obliki škatle z vratci. Prednost je ta, da je tako past izredno preprosto zgraditi v kateremkoli okolju. Obenem pa so cenovno zelo ugodne. Možno jih je zložiti, kar nam omogoča lažji prevoz, saj ne zavzamejo veliko prostora v našem vozilu.

YouTube video
Video: Škatlaste pasti za divje svinje

Večinoma so omenjene pasti narejene iz lesa. Imajo omejeno višino, ki znaša približno 150cm. To pa zato, ker se tako prepreči ujeti svinji, da bi preplezala stranico in ušla. Dodatno je možno namestiti zaščitne palice, ki preprečijo pobeg ujete živali.

Slabost škatlastih pasti pa je ta, da imajo omejeno prostora za ulov svinj. Načeloma so mišljene za eno žival in nič več.

Kletke omogočajo več svobode ujetim svinjam

Druga najbolj popularna past za divje svinje je kletka. Narejena je iz jekla, ki je skupaj sestavljeno v mrežasti obliki. Načeloma so nekje enake višine kot škatlaste pasti, vendar jih je možno kupiti večjih dolžin. Tako so mišljene, da v njih ujamemo tudi več svinj. Nekatere so okrogle, druge pa pravokotne oblike.

YouTube video
Video: Kletka – past za divje svinje

Kletke so narejene tako, da jih je možno zložiti. To nam prihrani veliko prostora pri prevozu, kar je vedno dobrodošlo. Slabost pa je ta, da ker so popolnoma zaprte z zgornje strani, ne morejo živali, ki niso naša tarča, zbežati iz pasti.

Koralne pasti so najboljše za ulov divjih svinj

Koralne pasti so zelo popularne, saj imajo deloma modularno obliko. Lahko dodajamo ali pa odvzemamo stranice, če želimo samo past za divje svinje zmanjšati ali povečati. Odprti zgornji del omogoča pobeg živalim, kot so jeleni. Poleg tega pa odprta oblika pasti privablja tudi svinje, ki so naravno sramežljive do pasti.

Slabost pa je, da bomo za njihovo postavitev potrebovali več časa. Če želimo postaviti večjo past v naravi, bomo potrebovali tudi veliko prtljažnega prostora za prevoz. Za postavitev večjih pasti bomo morda morali fizično prerezati nekatere stranice, da jih lahko uspešno pripeljemo do cilja.

Članki iz iste kategorije