Razpoložljivost posebne pasje prehrane se je v zadnjem času močno povečala. K temu je prispevalo vedno večje znanje o potrebah naših kosmatincev. V vsakem primeru je pomembno, da za svojega štirinožnega prijatelja primerno poskrbimo. Za večino njihovega zdravja je odvisna prehrana. Še posebej je hrana pomembna za pasje mladičke, saj potrebujejo vitamine in minerale za rast in razvoj mišic, imunskega sistema, kosti ipd. Hrana slabše kakovosti morda sprva ne pokaže negativnih učinkov na kužku, vendar je velika možnost, da bo razvil resne težave z zdravjem na dolgi rok.

Nekateri proizvajalci zavajajo z vsebino hrane

Večina industrijsko pridelane pasje hrane ni primerna za redno hranjenje našega kužka. V omenjeni hrani se pogosta nahaja velik del koruze in pšenice. Psi oboje zelo težko prebavijo, kar je še posebej res, če se v njihovi hrani nahajata obe rastlini v zelo visoki koncentraciji. 

Pasja hrana
Suha pasja hrana

Dejstvo je, da so pasji mladički še posebej občutljivi na vse kar pojedo. Obenem pa potrebujejo visok delež mesa, zelenjavo, zelišča in druga kakovostna hranila. Res je, da so hladno stiskani briketi dokaj dražji od navadnih, vendar veliko bolje vplivajo na zdravje velikih in malih pasem. Pred nakupom konzerv pa je tudi priporočeno, da se seznanimo z njihovo vsebino.

Hranjenje psa z B.A.R.F metodo

Med lastniki psov je vedno bolj popularno hranjenje z B.A.R.F metodo. To je mednarodna kratica za biološko primerno surovo hrano, ki je namenjena psom. Omenjena metoda se osredotoča na hranjenje psa s hrano, ki so jo uživali njihovi predniki – volkovi. Taka hrana vsebuje visok delež mesa, lahko je govedina, jagnjetina, ribe, divjačina ipd. Poleg mesa pa se v briketih ali konzervi nahaja visok delež zelenjave ter tudi sadežev kot so jabolka, marelice, hruške, gozdne jagode, mango ipd.

YouTube video
Surova hrana za pse – B.A.R.F prehrana

Dokazano je bilo, da pasji želodčki veliko bolj učinkovito prebavijo hrano po B.A.R.F metodi. Seveda ni nujno, da svojega psa hranimo na ta način, pomaga pa, če mu želimo zagotoviti najboljši možen razvoj. Za pasje mladiče se priporoča, da vedno kupimo kakovostne konzerve in brikete, saj jim s tem zagotovimo največji nivo energije, razvoj močnega imunskega sistema, zdrave sklepe ter zobe.

Domača pasja trgovina s kvalitetno prehrano

Dandanes je mogoče kupiti pasjo hrano skoraj v kateremkoli nakupovalnem centru in drugih trgovinah. Večino izmed te pa ni namenjena redni prehrani psa, ampak samo občasni. Ne vsebuje kakovostnih sestavin, zato ni primerna za redno hranjenje našega psa. Veliko bolj priporočeno je, če je naša izbrana pasja trgovina lokalna.

Hrana za pasje mladiče
Za večino zdravja pasjih mladičkov je odvisna pravilna pasja prehrana

Lokalne trgovine za živali so veliko bolj predane svojemu delu. Obenem pa zaposluje strokovnjake, ki se spoznajo na potrebe naših kosmatincev, primeren način njihovega prehranjevanja ipd. 

Lokalna pasja trgovina je tudi vir bogatih informacij. Za nasvet o določeni temi lahko povprašamo prodajno osebje ali pa se podamo na njihovo spletno stran.

Strokovnjaki nam pomagajo pri izbiri primerne opreme za našega psa

Naša lokalno izbrana pasja trgovina ima zelo verjetno na zalogi številne igrače, opremo in hrano za našega psa. Morda izbira briketov in konzerv ni tako bogata kot v trgovskih centrih in drugih večjih trgovinah, vendar je veliko bolj kakovostna. 

Zelo pogosto imajo na zalogi ročno izbrane konzerve in brikete za starost in pasmo našega pasjega mladiča. Na voljo je tudi brezglutenska hrana za pse. Seveda pa enako velja za večje pse, kot tudi starejše. Če nismo prepričano o primerni vrsti hrane, lahko vedno poiščemo nasvet v fizični pasji trgovini ali pa se odpravimo na njihovo spletno stran.

Večina pasjih trgovin ima tudi posebne ugodnosti za svoje člane. Akcije, znižanja in druge priložnosti za nakupovanje so dokaj pogoste. Tako imamo možnost kupiti kakovostno opremo za našega pasjega mladiča ali odraslega psa po zelo dostopnih cenah.

Boljša podpora za lastnike psov

Veliko manjših pasjih trgovin ponuja kakovostno podporo svojim strankam. Zaradi svoje strokovnosti in poznavanja svojih produktov nam veliko bolje lahko svetujejo o prehrani, primernih igračah za pasje mladiče, pripomočkih za sprehajanje psov ipd. Tako lahko tudi neizkušeni lastniki psov na najboljši način poskrbijo za njihovo rast, varnost in vzgojo.

Izbira hrane je vedno najbolj pomemben element, če si lastimo kakršnegakoli domačega ljubljenčka. Seveda pa so za pse na drugem mestu po pomembnosti sami sprehodi ter socializacija z ljudmi in drugimi psi. Pomembno je, da opazujemo svojega štirinožnega prijatelja in se pobliže z njim spoznamo preko igranja, sprehodov in odlične hrane. Naš cilj mora biti, da nas ima za prijatelja in vodnika, ki mu zaupa.

Članki iz iste kategorije