Hitra raziskava na spletu glede določenega produkta ali storitve pokaže, da je v vaši fizični okolici navadno kar nekaj konkurenčnih podjetij, ki prodajajo enak produkt ali storitev, kot vi. Ko svoj posel razvijete do mere, da je smotrna izdelava spletne trgovine, boste kot spletni trgovec užili prenekatero korist, četudi bi se odločili, da boste za hranjenje blaga uporabljali čisto navadno poslopje iz opeke in betona. Prednosti spletne trgovine vas bodo navdušile do mere, da boste sprejeli val novodobnih kupcev, »deskarjev« na spletu.Spletne trgovine

Širši krog kupcev

Verjetno ste že namenili določena poslovna sredstva za dosego novih kupcev, kot so reklame v lokalnih časopisih ali zakup oglasnega prostora ali časa na radiu in televiziji. Prednost spletne trgovine je v tem, da lahko skozi njo dosežete veliko večji krog kupcev, kot bi jih kadar koli lahko fizično vstopilo skozi vrata vaše poslovalnice. Spletna trgovina odstranjuje ovire, kot so nuja po potovanju, parkiranje, iskanje lokacije, kar lahko od obiska odvrne prenekatere kupce. S spletno trgovino dosežete kupce celo na drugih kontinentih. Meje spletnega nakupovanja pomenijo zgolj določene dajatve, kot so pošiljanje blaga, čezmejne takse in časovni zamik pri dostavi blaga.

Ponudba in povpraševanje

Vaša spletna trgovina je vaša virtualna poslovalnica na spletu. V fizični poslovalnici je za stranke razumljivo, da jo bodo zapustile z npr. novo kupljenim puloverjem, pri spletni prodaji je jasno, da bo treba na izbran izdelek počakati. Za lastnika spletne trgovine to pomeni, da ni potrebno imeti na zalogi  določenega števila artiklov. Namesto tega je dovolj objaviti kakovostno sliko produkta. Računalniški programi pa vas lahko obvestijo že vnaprej, kdaj je npr. mogoče pričakovati povečanje prodaje glede na določene kazalce in čas v letu. Tako boste vedno vedeli, kakšno je povpraševanje in kaj je treba imeti v ponudbi. Če so najbolj iskani pojem denimo leseni vlakci, se bo treba hitro prilagoditi, seveda če prodajate igrače.

Neprekinjeno obratovanje

Običajne trgovine imajo navadno določen čas legitimnega obratovanja. Spletna trgovina pa deluje tudi, kadar spite, ko vsi zaposleni že odidejo domov, ali ob državnih in podobnih praznikih. Potencialni kupci pa lahko v spletnih trgovinah kupujejo celo iz postelje, medtem ko gledajo svojo priljubljeno večerno nadaljevano. Ravno tako ni težav glede eklektike ali plačila nadur zaposlenim. Vse to so prednosti spletne trgovine.

Izdelava spletnih trgovin

Najpriporočljivejši način, kako do spletne trgovine je, da dovolite, da vam jo izdelajo profesionalci. Ti namreč ocenijo trg, premotijo, ali je izdelek primeren za spletno prodajo, izmerijo potencialno število obiskovalcev, načrtujejo strategijo postavitve spletne strani (ms3.si) in jo nato za vas tudi vzdržujejo. Tako boste vi prihranili čas, ki ga lahko namenite načrtovanju poslovne rasti, in se izognili marsikateri začetniški napaki pri izdelavi spletnih trgovin. Kupci v spletni trgovini pa bodo deležni pozitivne nakupne izkušnje.

Članki iz iste kategorije