Fascinantni veliki vlaki

Vlakci so odlična igrača za otroka. Pozna jih iz resničnega življenja in katerega otroka ne navdušuje mogočna gmota kovine, ki se s težkim hrupom in občasnim močnim TU-TUjem odpelje mimo?
Če imate srečo, lahko ugledate potniški vlak tik pred mrakom, ko se v vagonih prižgejo lučke ali pa tovornega z odprtimi kontejnerji, da v njih nekje iz neke vzpetine ali stolpnice vidite kupe peska ali premoga. Še boljši so tisti, ki v dveh nadstropjih vozijo avtomobile ali pa takšni, ki imajo kar dve lokomotivi, da so še hitrejši in zmogljivejši. Vsi so enako impresivni in vlakci, ki jih ima vaš otrok doma, bodo do večera že postali takšni, kot tisti, ki jih je videl na pravih tirnicah. Seveda v njegovi domišljiji. Ni se treba bati, da jih bo prebarval, ko se vrnete domov.

lesen_vlak_s_cesto

Kovinski vlakci za ljubitelje in zbiratelje

Leseni vlakci so še posebej zanimivi, čeprav smo skozi leta občudovali predvsem kovinske, na klasičnih tirih, ki so bili skozi desetletja kompatibilni. Cene starinskih vlakcev so dosegale že astronomske vsote, predvsem pred pričetkom recesije. Danes se jih lahko v kakšnih trgovinah s starejšimi igračami še vedno ugledate, cene pa so medtem padle na zgolj nekaj deset evrov ali morda od 100 do 200 EUR za celoten set. Včasih dobite celo še originalno zapakirane – si predstavljate – zapakirani so dvajset ali trideset let, morda še več.

Poceni, ceneni, slabi,…

Plastični vlakci so bili zaradi nizke cene dolgo časa izjemno popularni, vendar pa so bili temu primerno tudi kvalitetni. Otroci so jih hitro poškodovali in posledica je bila, da so starši morali ves čas kupovati nove. Potem pa cena ni več tako nizka, če razmišljate na dolgi rok. Poleg tega plastika gotovo ni okolju prijazna, da ne govorim o tem, da so bile proge v glavnem zelo dolgočasne in so se otroci dirkanja v enostavnem krogu hitro naveličali.

Najboljši so leseni vlakci

Leseni vlakci pa so nekaj povsem drugega. Les je trajen material in veliko težje se poškoduje. Med otročki so zelo priljubljeni, saj imajo zanimive proge, z veliko dinamičnimi elementi. Poleg ravnin, ovinkov in širokih ovinkov, poznajo tudi mostove, tunele, dvižne mostove, žerjave za nakladanje tovora, pa železniške prehode s cestami in celo vulkane ali rudnike, kjer se lahko v obliki spirale vzpenjajo proti vrhu in potem počasi navzdol.
Če so vam vlakci všeč, si lahko omislite tudi lesene ceste, ki se ravno tako lepo narejene. Res pa so vlakci bolj zanimivi, saj imajo potem še različne lokomotive. Tiste čisto navadne, ki jih porivajo otroci (ali pa pogosto kar očkati in mamice), potem takšne na baterije, pa veliko večje in zmogljivejše, ki imajo več baterij ali celo majhen akumulator in se polnijo preko USB vhoda – lahko celo prek računalnika. Zmogljivejše lokomotive so toliko bolj zanimive, saj lahko tudi v višji klanec vlečejo več tovora, torej več vagončkov.

Članki iz iste kategorije