Moderna vozila so sestavljena iz mnogo različnih elektronskih in mehaničnih komponent. Najbolj pomemben pa je ravno akumulator, saj brez njega svojega avtomobila sploh ne bi mogli prižgati. Uporabljajo ga vozila na bencinski, dizel in druge pogone. Dejstvo pa je, da ima vsaka baterija omejeno življenjsko dobo.

Tako je potrebno opraviti zamenjavo akumulatorja od 3-5 let. Odvisno je od vrste našega avtomobila, število prevoženih kilometrov in drugih dejavnikov. Dobro pa je, če tudi poznamo simptome, ki so posledica slabo delujočega omenjenega avto dela.

Energije, ki jo naš avtomobil potrebuje za delovanje

Res je, da vozilo v glavni meri potrebuje gorivo, da deluje. Seveda je pri tem zelo pomembno, da lahko avtomobil, kamion ali kombi sploh najprej prižgemo. Tukaj pa igra glavno vlogo akumulator. Njegovo delovanje lahko razdelimo v dve glavni nalogi, ki pa sta:

  1. Kemična reakcija v akumulatorju pretvori kemično energijo v električno energijo. To povzroči, da avtomobil obudimo k življenju, ko ga potrebujemo.
  2. Ohranjanje stabilnega električnega toka. Akumulator ohranja električno energijo pri primernih nivojih, ki so potrebni za delovanje motorja, ter električnih komponent v in zunaj našega vozila.

Res je, da je akumulator zelo majhna komponenta vozila, vendar ima zelo pomembno nalogo. Zato moramo tudi poznati glavne simptome, ki kažejo na njegovo slabo delovanje in potrebno zamenjavo.

Avto deli se sčasoma obrabijo

Dejstvo je, da se sčasoma vsak avto del izrabi. To velja za mehanske in elektronske komponente. Na žalost pa je akumulator eden izmed delov, ki najhitreje potrebuje zamenjavo.

Akumulator je eden izmed delov, ki najhitreje potrebuje zamenjavo
Akumulator Goodyear

Temu je tako, saj je vsak trenutek, ko se vozimo, pod nekakšno vrsto obremenitvijo. Zamenjava je potrebna na približno od 2 do 3 leta. Odvisno je seveda od kvalitete same baterije, vrste avtomobila in drugih dejavnikov.

Simptomi, ki kažejo na potrebno zamenjavo akumulatorja, pa so sledeči:

Počasno in težavno prižiganje motorja

Ko poizkušamo prižgati motor, se ta obrača počasi ter z zamudo. Tako lahko zapravimo veliko več časa, da se motor prižge, kot pa običajno.

Računalnik v avto nas opozori na težave

Če se nam prižge lučka na armaturni plošči v obliki akumulatorja, lahko to naznanja težave z njegovo napetostjo. Ta lučka je v večini primerov obarvana oranžno ali rdeče.

Akumulator za avto
Akumulator je eden izmed najbolj pomembnih delov avtomobila

Pomeni pa, da je akumulatorju padla napetost do te mere, da ni več zanesljiv. Če se prižge katerakoli druga opozorilna lučka pa pomeni, da imamo morda težave z drugim avto delom.

Že leta star akumulator

Že je naš akumulator star že več kot 3+ let, je čas, da razmislimo o zamenjavi. Tako se izognemo možnim težavam v prihodnosti, kot da iznenada ne moremo več prižgati motorja.

Video: 6 znakov slabega avtomobilskega akumulatorja

Najhuje je, saj v večini primerov ne bomo opazili, da potrebujemo zamenjavo, dokler ni prepozno. To pa predstavlja močan razlog, da zamenjamo akumulator še preden začne delovati tako slabo, da z njem ne moremo več zagnati motorja vozila.

Vrhunska zamenjava Silux

Na spletu lahko najdemo veliko različnih trgovcev z avto deli. Pri tem je pomembno, da izberemo zaupanja vrednega ponudnika, ki ima preverjeno kakovost svojih delov za vozila. Podjetje Silux ima v ponudbi neverjetno veliko različnih komponent za vozila vseh vrst. Poleg tega pa ima sama spletna stran odličen iskalnik s katerim lahko hitro poiščemo točen del, ki ga potrebujemo.

Iskanje nadomestnih delov za naš avto je lahko dokaj težavno opravilo. To pa je še posebej res, če moramo dolgo čakati na določeno komponento, ki jo nujno potrebujemo. Pri Silux-u pa lahko hitro najdemo originalne in poprodajne dele za naše vozilo. Seveda pa je možno dele, ki niso v ponudbi, tudi naročiti.

Ohranimo vozilo v dobrem stanju

Akumulator, kot prej rečeno, se prej ali slej iztroši. Ko doseže tako stanje, ga ni več priporočljivo uporabljati. To pa zato, ker s tem obremenjujemo druge komponente v vozilu. Napetost v sami bateriji pade pod to mero, da morajo drugi avto deli nadomestiti izgube, ki nastajajo v bateriji. Tako napajalni sistem, štarter in drugi deli so bolj obremenjeni. Vse to pa sčasoma lahko povzroči škodo v električnih in mehanskih delih vozila. Tako bomo morali odšteti veliko denarja za popravila, ki bi se jim z zamenjavo akumulatorja lahko izognili.

Zanimivo dejstvo je, da so akumulatorji eden izmed najbolj pogosto recikliranih produktov na zemlji. Z napredkom tehnologije pa je nakup novih enot postal bolj dostopen vsakemu posamezniku. To je tudi razlog, da je vedno dobro preveriti zdravje same baterije, ko smo pri lokalnem mehaniku. Ko pa bo naš akumulator star 3 ali več let, pa je močno priporočljivo, da ga zamenjamo s svežo izvedbo.

Članki iz iste kategorije