Izpušni sistemi sodijo med dele našega jeklenega konjička. Zanje sicer velja, da ne predstavljajo življenjsko pomembnih delov za avto, vendar je vseeno pomembno, da so kakovostni. Če nam pri avtomobilu odpade izpušna cev, to ne pomeni, da bo naše vozilo prenehalo delovati. Seveda pa bo delovalo nekoliko glasneje kot sicer.
V resnici vendarle lahko rečemo, da so za potnika v avtomobilu izpušni sistemi pomembni. Namenjeni so predvsem temu, da zaščitijo potnike pred najrazličnejšimi strupenimi plini, ki nastajajo pri delovanju motorja.

Še posebno nevaren je ogljikov monoksid, ki velja celo za smrtnega. Njihova naloga je tudi ta, da poskrbijo, da je izpuh odpadnih plinov okolju čim manj škodljiv. Potnikom omogočajo tudi, da utišajo zvok, ki ga avtomobil oddaja pri vožnji.

Znak, da je nekaj narobe

Če zaslišimo neprijetno ropotanje v našem avtomobilu, je to verjetno znak, da nekaj ni v redu v povezavi z izpušnimi sistemi v njem. Do neprijetnega ropotanja pogosto pride, če nam izpade izpušna cev. Ropotanje pa je prav tako lahko tudi posledica luknje, ki je nastala zaradi zarjavelega in dotrajanega izpušnega lonca. Do tega lahko kaj hitro pride, saj so izpušni sistemi ves čas izpostavljeni najrazličnejšim zunanjim dejavnikom ter tudi vremenskim vplivom.

V zimskem času so izpušni sistemi še posebej izpostavljeni snežnim razmeram, posledično tudi izjemno nizkim temperaturam. Nanje zelo slabo vpliva tudi soljenje cest, ki je v tem letnem času zelo pogosto.

Izpušni sistemi in njihov vpliv na okolje

Vemo, da so izpušni sistemi sestavljeni iz več delov. Za vse od njih mora veljati, da so v brezhibnem stanju. Le tako lahko poskrbimo za odvajanje prav vseh plinov, ki so izjemno škodljivi. Za njih je značilno, da izjemno onesnažujejo okolje. Poleg tega povzročajo tudi težave z našimi dihali in tudi sicer veljajo, da slabo vplivajo na zdravje ljudi. Sodobna tehnologija in sodobni proizvajalci izpušnih sistemov pa so poskrbeli, da so ti deli avtomobila narejeni tako, da čim manj onesnažujejo naše okolje. Pri tem ima najbolj pomembno vlogo katalizator.

Avtomobili sodobnega časa imajo vgrajen poseben EGR ventil, ki poskrbi za manjše onesnaževanje. Izpušni plini se lahko ponovno uporabijo za delovanje motorja. Nato jih skozi katalizator spustimo v okolje. Naloga katalizatorja je, da s posebno kemijsko reakcijo poskrbi, da se škodljivost omenjenih plinov še dodatno zmanjša. Tako je naša vožnja s takimi avtomobili zagotovo veliko bolj ekološka.

Ali veste da v času vrtenja volana med vožnjo, senzor obratov za avto generira električne impulze. Več o njem pa si lahko preberete tako da sledite povezavi.

Članki iz iste kategorije