Naš prvi instinkt, čim zaznamo manjkajoče podatke je, da jih moramo sami pridobiti nazaj. Na spletu poiščemo brezplačni program za restavriranje podatkov, ga namestimo in zaženemo. Opazimo, da so se podatki delno vrnili nazaj, a žal ne v celoti. Poizkusimo še z drugim in tretjim programom. Sčasoma ugotovimo, da povrnitev datotek ne bo izvedljiva. Računalnik odnesemo k strokovnjaku, ki pa nam pove, da smo z uporabo programov dejansko izbrisali del vsebine. Vse to bi lahko preprečili, v kolikor bi pravočasno obiskali servis.

Obiščite servis, čim zaznate težavo

Samostojno reševanje podatkov iz diska je uspešno samo v malem številu primera. Uspešnost reševanja je odvisna od tega, kako izgubljeni dejansko so podatki. V primeru, da smo jih samo delno pobrisali, jih bomo morda lahko pridobili celo v celoti nazaj. Obenem pa tvegamo, da jih izgubimo za vedno. Predstavljajte si, da se vam to zgodi z vašo diplomsko nalogo ali službeno predstavitvijo, s katero ste se ukvarjali več mesecev. Verjetno bi bili izjemno razočarani, če ne celo obupani. Celotno reševanje podatkov iz diska tako raje zaupajte strokovni službi. Slednja ima vsa sredstva, material in opremo, da v celoti poišče in obnovi podatke. Če boste mislili, da boste privarčevali nekaj denarja tako, da boste klicali prijatelja, ki se nekaj spozna, boste največkrat hudo razočarani. Ostali boste brez podatkov, če pa jih boste kasneje vseeno odnesli na servis, se lahko zgodi, da bo cena višja, kot bi bila sicer. To je podobno, kot če kupujete barvo za kartuše, namesto celih kartuš. Na koncu se vam vse skupaj lahko hitro spacka, poškodujete tiskalnik, vse skupaj pa vas je stalo več, kot bi vas celotna kartuša oziroma več njih.

Fizična ali programska okvara?

Preden strokovnjaki izvedejo reševanje podatkov iz diska, najprej locirajo mesto nastale težave. Preučijo, ali gre za fizično ali programsko okvaro. Pri fizični okvari je potrebno najprej locirati okvarjeni sektor ter izvesti diagnostiko stopnje okvare. Serviserji preučijo, ali se da okvarjeno področje popraviti, ali ga morajo nadomestiti z novimi deli. Pri programski okvari pa izvedejo diagnostiko, najdejo okvarjeno mesto in pričnejo z obnovo. Odstranijo tudi vse morebitne viruse in trojance. Najdene datoteke shranijo na drug medij, trdi disk pa formatirajo, da uničijo vse potencialne grožnje.

Svetovanje glede redne zaščite

Serviserji vam bodo tudi svetovali, da samo reševanje podatkov iz diska ne zadostuje, saj morate biti v bodočnosti bolj previdni. Redno izvajajte varnostno kopiranje na drug medij. Preverjajte tudi samo kvaliteto kopij. Redno poskrbite tudi za vzdrževanje računalnikov, čiščenje prahu, pregled stanja ventilatorjev, odstranjevanje programskih napak in redno skeniranje diska proti virusom

Članki iz iste kategorije