Če imate težave z vidom, potem ste zagotovo že naleteli na izraz lutein. Gre za vrsto antioksidanta, ki sodi v skupino karotenoidov. Zanj je značilno, da naj bi zmanjševal tveganje za pojav očesnih obolenj, med katerimi sta zagotovo med najbolj pogostimi oblikami siva mrena ter starostna okvara rumene pege.

Strokovnjaki so raziskali, da lutein dobivamo vase tudi dnevno, v povprečju dva miligrama. Toda, le v primeru če posegamo po izbrani hrani.

Kje se nahaja največ luteina?

Raziskave so pokazale, da je lutein prisoten predvsem v zelenjavi, kot je denimo ohrovt, špinača, zeleni radič, pa tudi v sadju, na primer v pomarančah ter marelicah. Večje količine luteina so prisotne tudi v jajčnem rumenjaku. Industrijsko najbolj pomembna rastlina, iz katerega ga pridobivajo, pa je žametnica, ki velja za priljubljeno okrasno rastlino.

Lutein v kombinaciji z DHA je zadetek v polno

Za še večji učinek pa lutein potrebuje DHA, to je posebna vrsta kisline, ki je bolj poznamo pod imenom omega 3 maščobna kislina. V izdelku, ki vsebuje tako lutein kot DHA, lahko namreč najdemo najbolj kakovostno obliko luteina, ki je tudi laboratorijsko testirana, obenem pa še patentirana. Le z eno kapsulo na dan, ki vsebuje tovrstno kombinacijo, lahko poskrbimo za zdravje naših oči ter tudi živčevja.

Lutein je soroden beta karotenu ter vitaminu A

Tovrstno sredstvo ima veliko sorodnikov, ki prav tako pripomorejo k našemu zdravju in nenazadnje tudi k boljšemu počutju. Je le eden izmed 600-ih karotenoidov, ki jih najdemo v naravi. Najbolj pa se po sorodnosti ter svojih specifičnih lastnostih približa beta karotenu ter vitaminu A. V človeškem telesu ga najdemo predvsem v mrežnici, kjer ima izjemno dober vpliv na gostoto pigmentacije mrežnice. Tako so dokazale tudi številne študije.

Za razvoj možganov, oči ter živčnega sistema

Lutein se torej v kombinaciji z DHA uporablja predvsem za izjemno kakovosten razvoj naših možganov, prav tako tudi oči ter živčnega sistema. Strokovnjaki nam ga močno priporočajo, saj je zares učinkovit. Ljudje ga najpogosteje uporabljajo v obliki kapsul, ki jih lahko dobimo v lekarnah in tudi na spletni strani priljubljenih trgovin, kjer ga lahko naročimo ter prejmemo že takoj naslednji dan.

Članki iz iste kategorije