S tehnološkim napredkom in drugimi izumi, ki jih človeštvo venomer pridobiva, se življenjski slog spreminja in razvija. Razvoj pa vendarle ni povezan le z napredkom, temveč z določenimi težavami. Te se odražajo na različnih področjih človekovega življenja, predvsem pa so hitro opazne težave povezane z zdravstvenim stanjem. Ena izmed njih je tudi vedno pogostejše pešanje vida.

korekcijska očala

Poslabšanje vida zaradi bližinskega dela

Včasih, le nekaj generacij nazaj, je bilo v družbeni strukturi več ljudi, ki so opravljali delo v naravi. Tako so lahko pogled občasno usmerili v daljavo. Dolgotrajno gledanje na blizu nam povzroča težave z akomodacijo. Očesne mišice se nekako zakrčijo v svojem položaju in tako je potrebno dolgo časa, da spet prilagodijo akomodacijo na daljavo. Po nekaj časa nenehnega bližinskega dela nam vid prične postopno slabeti in tako se pojavi dioptrija, ki je po navadi minus, oziroma oseba slabše vidi na daljavo.

Vedno več ljudi potrebuje korekcijo vida

Korekcijska očala, ki so včasih bila bolj redkost kot ne, so v današnjih časih pogost pripomoček. Porast števila oseb, ki nosijo korekcijska očala se je zgodil že takrat, ko so ta kot pripomoček postala dostopnejša, saj so pred tem ljudje z malo slabšim vidom le s težavo prišli do le tega. Trend naraščanja pa se tukaj ni ustavil. Še vedno se opaža, da je slabovidnost pogostejši pojav kot včasih, razen akomodacijskega fenomena, opisanega zgoraj, pa znanstveniki niso dokazali natančnega vzroka le te. Opaža se, da je genetska zasnova tista, ki predstavlja povišano tveganje za slabovidnost, saj se ta pogosteje pojavlja med družinskimi člani znotraj določenih družin.

Korekcijska očala kot modni dodatek

Zaradi vsesplošne uporabe in povečane potrebe po različnih modelih korekcijskih očal, je te moč kupiti v različnih izvedbah. Tako se na tržišču pojavljajo korekcijski okviri izdelani iz različnih materialov, ki se med seboj razlikujejo v oblikah, barvah in drugih lastnostih. Tako so očala priznanih izdelovalcev, ki s specifično obliko okvirjev, le tem dodajo svoj pečat, stopili korak dalje in iz medicinskega pripomočka razvili modni dodatek.

Za zmanjševanje tveganja za pojav očesnih obolenj lahko uporabite tudi lutein.

Članki iz iste kategorije