Štirinožni ljubljenčki so družinski člani, brez katerih se pogosto neradi odpravimo na pot, še zlasti takrat, kadar gremo na dopust. Res pa je, da je veliko ljubljenčkov tudi psov, ki so naši družabniki pri najrazličnejših hobijih in delu, zaradi katerih je potreben prevoz – to velja tako za razstavne pse, tiste, ki tekmujejo v agilitiju, za lovske pse, reševalne pse …

 

Vsak prevoz terja varnost!

Podobe psov, ki molijo glavo skozi okno avtomobila in uživajo v pišu vetra, ali pa majhnih psičkov, ki sedijo na sovoznikovem sedežu ter se repenčijo na rdečo luč, so vsekakor simpatične, a primerne zgolj še na filmskem platnu. Cestno prometni predpisi so se za zadnjih desetletjih temeljito spremenili in najprej poskrbeli za varnost voznika in odraslih sovoznikov, nato za varnost otrok, in nazadnje tudi za varnost ljubljenčkov v avtomobilu. Zanje velja, da se morajo voziti v posebnem transportnem boksu,ali pa je potrebna namestitev pasje mreže, ki nam omogoča, da psa vozimo v prtljažniku.

pase-mreze

Kako s tem zagotovimo varnost? Če pomislimo na varnost našega ljubljenčka, zagotovo velja, da je zaradi pasje mreže pri trku varnejši, saj je omejen na prtljažni prostor in ga ne more zalučati naprej, skozi vetrobransko steklo, tako kot bi se to pripetilo, če bi sedel na prednjem ali zadnjem sedežu. Ker pasja mreža preprečuje njegovo gibanje, pa pomeni ta tudi večjo varnost pri sami vožnji in večjo varnost za voznika. Kadar pride do trka, dobijo predmeti v avtu zaradi sile gibanja veliko težo – če pri trku ljubljenček prileti v voznika, se tako lahko oba poškodujeta. Sicer pa je bolje, da je vaš muc ali kuža zadaj tudi zato, da se lahko resnično posvetite vožnji – pasje mreže so najboljše zagotovilo, da se osredotočite na cesto, ne pa na pogovor z ljubljenčkom.

Izbira pasje mreže

Medtem ko lahko za mačko ali manjšega, torej »žepnega« psa, uporabite boks oziroma košaro, ki se varno zapre z vratci, zahteva večji štirinožec za udoben in varen prevoz pasjo mrežo. Te so različne in običajno prilagojene avtomobilu – torej tipske. Na izbiro imate:

  1. Delilne mreže, ki potniški prostor za zadnjimi sedeži ločijo od prtljažnega prostora.
  2. Razdelilne mreže, ki razdelijo sam prtljažni prostor – tako vam je omogočeno, da peljete v svojem avtomobilu tudi dva psa, ki sta med seboj ločena, ali pa del prtljažnika uporabljate za prevoz psa, del pa za prevoz prtljage. Takšna odločitev je praktična, če ne želite, da vam pes prtljago poškoduje.

Poleg pasje mreže pa velja seveda poskrbeti še za drugo zaščito avtomobila, ki ni nujna zaradi same varnosti, je pa nujna, če želite, da bo ostal vaš avto dobro ohranjen in ne bo izgubljal svoje vrednosti zaradi štirinožca. Tako lahko prtljažnik zaščitite s plastičnim vložkom ali gumijastimi tepihi, prav tako pa s prevlekami poskrbite za zadnji del sedežev.

Članki iz iste kategorije