Če bi svojemu jeklenemu konjičku odstranili samo en del, ne bi deloval več tako, kot prej, obenem pa tudi njegov izgled ne bi bil isti, četudi iz ali z njega odstranite le manjši del, za katerega menite, da niti nima prave vloge. Pokrovi platišč so dober primer za to, saj poskrbijo tako za varnost nekaterih delov vozila kot tudi za sam izgled. 

Pokrovi platišč za avto so lahko narejeni iz številnih vrst materialov, tisti najzahtevnejši lastniki ali uporabniki vozil pa zagotovo najraje posegajo po aluminijastih platiščih, ki veljajo za nekoliko dražja. Čeprav boste torej za platišče iz aluminija odšteli kar nekaj denarja, pa bo ta del avta določene dele zelo dobro obvaroval tudi pred večjimi poškodbami.

Zunanji vplivi na avto 

Ker se na cesti ali po terenih, kjer se vozite z avti, lahko marsikaj, je zelo dobro, da je vaša oklica platišč dobro zaščitena. Veliko škodo lahko povzročijo že zelo majhni drobci stekla ali kamenčkov. Če menite, da vaša platišča svoje naloge ne opravljajo več najbolje, je čas za zamenjavo.

Pokrovi platišč:

Pri menjavi platišč pa je najbolje, da vam pomaga kakšen izkušeni mojster, saj se morajo pokrovi platišč na vozilo dobro pa tudi popolnoma pravilno pritrditi. V nasprotnem primeru vam pokrovi, ne glede na to, da bodo narejeni iz najboljših materialov, ne bodo prav dobro služili, obenem pa se lahko pripeti, da vam zdrsnejo z avta, kar je nevarno tako za vas kot za vse druge udeležence v prometu. 

Ugodni in dobri pokrovi na spletu 

Na spletu je kar nekaj dobre ponudbe, kjer si lahko izberete kakovostne in ugodne pokrove platišč. Številne spletne prodajalne z avto deli in drugimi dodatki ter pripomočki za avto, kot je, na primer, spletna trgovina silux.si, vam na svojih spletnih straneh ne ponujajo samo svojih izdelkov, temveč koristne prispevke, s pomočjo katerih se lahko celo naučite menjati pokrove platišč.

Pokrov platišča Bottari Nevada
Pokrovi platišč: Bottari Nevada

Spletno ponudbo za avto dele lahko preverite kadar koli, prav tako kadar koli lahko preko spleta oddate tudi naročilo. Če čez nekaj dni bodo želeni pokrovi platišč pri vas doma in poskrbeli boste za to, da bodo na vaše prevozno sredstvo dobro nameščeni. 

Aluminijasta platišča – odlična izbira za zaščito in lep izgled vašega avta 

Pokrovi platišč so torej narejeni iz različnih materialov. Za zimski čas pa se najbolj priporočajo aluminijasta platišča. Proizvajalci takšnih platišč so namreč že kar nekaj časa nazaj pričeli nanja nameščati dodatne zaščitne premaze za zimski čas oziroma za zahtevnejše razmere na cestah.

Aluminijasto platišče 5x120 ET35 10,0x20 RACE LS hyper silber BREYTON
Aluminijasta platišča hyper silber BREYTON

Nekateri med vami morda še vedno mislite, da so jeklena platišča za zimski čas najboljša izbira, vendar vam so tudi vsi tisti, ki se na pokrove platišč zelo dobro spoznajo, mnenja, da so za zimski čas najboljša izbira zagotovo prav aluminijasta platišča. 

Zakaj je izbira platišč iz jekla pozimi še posebej priporočljiva?

Za jeklena platišča je značilno, da imajo bistveno manj odprtin, kot jih imajo aluminijasta. Posledično je hlajenje zavor z uporabo platišč iz jekla lahko zelo slabo oziroma oslabljeno. Še posebej je to bolj verjetno, ko se na platiščih nabere umazanija. Zato je čiščenje jeklenih platišč lahko za vas zelo zoprno in tudi zamudno opravilo, še posebej na notranji strani, kjer so prisotne manjše odprtine. 

Ker se na jeklenih platiščih na notranji strani lahko nabere zelo veliko umazanije, kot je pesek, zamrznjen sneg, sol, lahko to privede tudi to tresenje volana. Velika prisotnost umazanije je namreč popolnoma enakovredna nekaj gramom uteži. Poleg tega vsa umazanija platišča iz jekla zelo uničuje. 

Aluminijasta platišča pa imajo v primerjavi z jeklenimi veliko večje odprtine. Z njihovo uporabo boste torej na veliko preprostejši način odstranjevali vso nabrano umazanijo, ki je na ceste lahko prinese zimski čas. Tudi hlajenje zavor bo bistveno lažje, kar je za vas prav tako bistvenega pomena. 

Zamenjava platišč 

Ker smo vas najverjetneje prepričali v to, da so aluminijasta platišča v veliki meri res veliko boljša in tudi bolj praktična, se vas bo zagotovo kar nekaj med vami odločilo za menjavo, sploh pa tudi zato, ker je čas popolnoma pravi. 

Najprej boste morali premisliti, kje se vam najbolj splača kupiti aluminijasta platišča. Vsekakor vam priporočamo, da jih kupujete ali naročate v specializiranih prodajalnah, kjer vam ponujajo platišča in tudi drugo avto opremo vrhunskih proizvajalcev. Odlična izbira je tudi specializirana spletna prodajalna z avto deli, na primer silux.si. 

Članki iz iste kategorije