Za gojenje rastlin je vsekakor potrebno izbrati tudi primerne posode oziroma lonce. Pri izbiri posode za cvetje je predvsem treba paziti na velikost. Za visoke rastline z masivnimi listi so zaželeni večji lonci, za manjše rastline pa so zadostni manjši cvetlični lončki. Pomembno vlogo imata še premer in višina posode. Lonec mora biti visok tretjino višine rastline. Premer pa je odvisen od njene širine.

Pri izbiri posode za cvetje ima pomembnejšo vlogo še material. Dokazano je, da se tovrstna živa bitja najboljše počutijo v posodah iz keramike ali pa gline. Vseeno pa sta oba omenjena materiala precej krhka, zato je treba biti pri uporabi še toliko bolj previden.

Plastični lonci za cvetje

Rastline pogosto postavljamo v plastične posode. Te so še posebej dobra izbira za tiste, ki stojijo na tleh. Plastika je v primerjavi z glino ali keramiko precej lažja, zato se plastične posode za cvetje enostavneje prestavljajo. V neredkih primerih so torej plastični lonci najboljša pa tudi najbolj praktična izbira za gojenje rastlin.

Plastične posode za cvetje
Plastične posode za cvetje so precej lažje

Prav tako dobra izbira so betonski cvetlični lonci. Sama barva betona se izvrstno poda k naravnemu lesu, beli barvi, k različnim zelenim ter modrim odtenkom. To velja tako za manjše kot tudi velike cvetlične posode iz betona. Sicer pa so takšne posode za cvetje v tem hipu v trendu, zato se še toliko bolj splača poseči po njih.

A ne glede na izbiro vrste posode, morajo biti v njej drenažne luknje. Te so namenjene za odvajanje odvečne tekočine. V nasprotnem primeru se voda ne odvaja, kar lahko vodi do gnitja korenin in seveda tudi do razvoja različnih vrst bolezni. Cvetličnih posod brez lukenj se torej ne splača kupovati.

Okrašeni lonci za rastline

Pri nakupu cvetlične posode imata torej pomembno vlogo zlasti velikost in materiali. Sicer pa je še kako zelo dobrodošlo, da so takšni elementi navzven videti kar se da privlačno. Še posebej to velja, če so posode za cvetje postavljene v notranjosti doma ali na vidnem mestu zunaj.

YouTube video
Kako pravilno izbrati okrasni lonec

Na trgu so na voljo tudi prav posebne dekorativne posode oziroma okrasni lonci. Če jih temeljito pregledamo, lahko izberemo prav takšne, ki se odlično ujamejo z našim slogom opremljanja notranjih in zunanjih prostorov.

Članki iz iste kategorije