Zobniki se ob napačnem vzdrževanju obrabijo relativno hitro. Stanje obrabe in morebitno zamenjavo najpogosteje opravite tekom rednega letnega servisa motorja. Menjavo morate včasih zaradi večje obrabe opraviti tudi pred rednim servisom. Priporočljivo je, da zobnike menjate istočasno s pogonsko verigo motorja, da zagotovite maksimalno življenjsko dobo rezervnih delov.zobniki

Kazalci obrabe zobnikov

Glasno ropotanje in tresenje motorja med vožnjo sta jasna kazalca, da so zobniki in pogonska veriga v slabem stanju ter potrebni menjave. Priporočljivo je, da vsako leto tekom rednega servisa zahtevate pregled stanja zobnikov in pogonske verige motorja. Na tak način se boste izognili nepotrebnim stroškom in poškodbam motorja zaradi strgane verige.

Menjava pogonske verige in zobnikov po določenem številu kilometrov

Zobniki in pogonska veriga morajo biti zamenjani glede na stopnjo obrabe ter ne glede na število prevoženih kilometrov. Ob nakupu rabljenega motorja morate voditi jasno in natančno evidenco servisov, saj boste šele tako na dolgi rok predvideli strošek naslednjega servisa in menjave obrabljenih delov motorja.

Podaljševanje življenjske dobe zobnikov

Zobniki imajo določeno življenjsko dobo, ki jo lahko podaljšate s pravilnim in rednim vzdrževanjem motorja. Pomembno je, da redno preverjate, da je pogonska veriga dovolj namazana in napeta. Pravilno napetost verige ugotovite tako, da pogonsko verigo primete in skušate potegniti stran od zadnjega zobnika. Veriga se sme premakniti zgolj toliko, da se vidi polovica zoba oziroma maksimalno dva centimetra. V nasprotnem primeru je veriga premalo ali preveč zategnjena.

Napačno napeta veriga lahko povzroči nesrečo

Premalo ali preveč napeta pogonska veriga hitro obrabi ali poškoduje zobnike. Napačno napeta veriga se lahko strga v primeru obremenitve zadnjega vzmetenja z dodatnim potnikom ali prtljago. Strgana veriga se lahko zatakne med prednji zobnik in blok motorja te oba poškoduje. Popravilo take poškodbe je drago. Preventivno raje vedno preverjajte, v kakšnem stanju so zobniki in pogonska veriga.

Preberite si članek na temo izpušni sistemi in njihov vpliv na okolje.

Članki iz iste kategorije