Najbrž je vsakomur, ki se odloči za umetne zobe, pomembno, da so ti videti čim bolj naravno in da mu omogočajo, da se lahko smeji dovolj samozavestno. V tem primeru je seveda treba razmisliti, kateri umetni zobje so boljša izbira: iz porcelana ali akrila.

Za porcelan je značilno, da je to material, ki po videzu in po občutku najbolj spominja na zobno sklenino. Posledično je takšen material lahko odlična izbira za nadomestne zobe. Če se torej odločite za nove zobe iz porcelana, ti ne bodo videti samo bolj naravno, temveč bodo umetni zobje tudi bolj trdi v primerjavi z akrilnimi in pogosto bolj trpežni. Z njimi boste lahko uživali v vseh vrstah priljubljene hrane.

Visokokakovostni akrilni umetni zobje

Visokokakovostni akrilni umetni zobje so prav tako lahko videti zelo naravno. Kljub temu pa velja opozoriti, da se takšni zobje lahko na totalni ali delni protezi lahko obrabijo precej hitreje v primerjavi s porcelanastimi.

Zobne proteze so umetni zobje, narejeni za nadomestitev zob
Zobne proteze so umetni zobje, narejeni za nadomestitev zob, ki ste jih izgubili. Lahko so popolne ali delne. Popolne zobne proteze pokrivajo celotno zgornjo ali spodnjo čeljust.

Za akril, ki se torej uporablja za izdelovanje zobnih protez, je tudi do desetkrat bolj mehak v primerjavi z naravnimi zobmi, posledično je pomembno, da izoblikujete dobre navade za nego zobne proteze in uporabljate specializirana čistilna sredstva – da bo proteza ostala v dovolj dobrem stanju.

Prilagoditev umetnih zob

Umetni zobje ali začasna zobna proteza se lahko povsem prilagodi takoj po ekstrakciji naravnih zob. Z njo lahko običajno nadaljujete svoje življenje, medtem ko čakate, da se vam vstavi nova trajna zobna proteza.

YouTube video
V tem videoposnetku si lahko ogledate, kako poteka ustvarjanje para kovinskih mrežastih zobnih protez za pacientko. Če živite v Ljubljani ali okolici in potrebujete protezo ali mostiček, vam jo izdela zobozdravnik v Ljubljani.

Če se boste odločili za začasno zobno protezo, je sam proces njene izdelave povsem enak procesu izdelave trajne zobne proteze. Edina ključna razlika med obema omenjenima procesoma je ta, da bosta model notranjosti ust in odtis zob izdelana pred ekstrakcijo zob.

Članki iz iste kategorije