Z natančno ustno higieno, rednimi obiski zobozdravnika in preventivo, preprečimo številne bolezni zob, obzobnih tkiv in dlesni. Znake obolenja je potrebno pravočasno prepoznati, da bolezen preprečimo še v prvih korakih. Kasnejša sanacija je bolj intenzivna in zahteva veliko pogostejše obiske strokovnjakov. Namesto, da bi odstranili nekaj zobnih oblog, večkrat dnevno umili zobe in jih znitkali, lahko stanje postane bolj drastično. Zobne obloge nastanejo nad in pod dlesnijo, kost začne propadati, zob pa zaradi pomanjkanja opore izpade. V primeru, da so kosti preveč prizadete, kasnejši implantati ali pa zobna proteza sploh niso izvedljivi.

Tri najpogostejše bolezni dlesni

Najpogostejša bolezen dlesni je gingivitis. Pri tem gre za vnetje in krvavenje dlesni. Gingivitis nastane zaradi zobnih oblog, ki dražijo dlesen. Slednja postane rdeča, otečena in občutljiva. Sčasoma lahko zaradi draženja odstopi od zoba, pri čemer nastane obzobni žep. V njem se nabirajo bakterije in obloge, kar privede do resnejših bolezni dlesni. Poleg gingivitisa in obzobnega žepa, je paradontoza ena najbolj intenzivnih obolenj, saj pri njej propadajo obzobna tkiva. Vse vezivno tkivo, zobni cement in kost prično propadati in se tanjšati. V fazi propadanja je škoda večinoma nepopravljiva, saj izginejo vsa tkiva, ki so zob pred tem tesni pritrdila v čeljust.

Dolgoročne posledice, ki jih prinaša paradontalna bolezen dlesni

Paradontalna bolezen dlesni je hujša bolezen obzobnih tkiv, ki je posledica večletnih vnetij dlesni. Vnetja se kažejo kot pordelost, oteklina in krvavenje dlesni. Zaradi nepravilne ustne higiene se obloge nabirajo med zobom in dlesnijo. Posledično pride do nastanka žepov in množenja bakterij. Večletno zanemarjenje kazalcev bolezni, privede do propada obzobnih tkiv, izgube kosti in izpadanja zob. Poleg tega vpliva slabo stanje tudi na naše splošno zdravstveno stanje. Vpliva na primer na srčno-žilne bolezni, sladkorno, nosečnost in na fetus.

Raje izberite preventivo

Preventivno ravnanje prepreči skoraj vsako bolezen dlesni, ki nam grozi. Najprej se moramo naučiti pravilno ščetkati in nitkati zobe. Priporočljivo je, da se izogibamo stresnemu in nezdravemu življenjskemu okolju. Nadaljujemo pa z zdravo prehrano in rednimi obiski zobozdravnika. Priporočljivo je, da obiščemo zobnega strokovnjaka vsaj dvakrat letno. Na ta način se pravočasno najdejo in odstranijo vse obloge in karies.

Članki iz iste kategorije