Zobje so ključnega pomena za normalno življenje, a na to pogosto pomislimo šele takrat, ko je prepozno. Začnejo nam izpadati ali pa se pokažejo kakšne večje poškodbe, ki jih ne moremo enostavno nasloviti.

V tem primeru bomo gotovo pomislili na zobozdravniške storitve, kjer pa morda ne bomo dobili tako dobrih rešitev, kot se jih nadejamo. Pogosto se izkaže, da je edina opcija ta, da zobe izruvamo in nadomestimo s protetičnimi izdelki. Na srečo pa je to lahko precej dobra rešitev, sploh če nam pri tem pomagajo zobni vsadki. Tako bomo namreč lahko namestili kvalitetne protetične nadomestke, s katerimi povrnemo funkcionalnost in izgled naravnega zobovja.

Najbolje je seveda imeti zdrave in lepe naravne zobe, zato se tudi namenja takšen poudarek preventivi in rednim pregledom pri zobozdravniku. A tudi če ostanemo brez kakšnega zoba, to še ni konec sveta. Z vsadki oziroma implantati je možno uspešno posredovati in popraviti marsikatero zagato.

Tudi povsem brezzobi pacienti bodo našli določene rešitve, ki so lahko izredno prepričljive. Tako bomo vedno dobro izkoristili vse, kar nam ponujajo zobni vsadki, tudi če bi si na prvi pogled morda mislili, da kakšnih dobrih rešitev v našem primeru ne bomo imeli. Je pa pomembno, da se pravočasno pozanimamo o tem, kakšne opcije obstajajo in kje bomo te storitve našli.

Najbolj prepričljivi so zobni vsadki pri dobrih zobozdravnikih

Za razne težave z zobmi se seveda uporabljajo tudi druge tehnike zdravljenja, kar velja tudi za nadomeščanje izpadlih zob. Poleg tega imamo še druge težave, ki jih z vsadki ne moremo nasloviti. Če nam zobje recimo nepravilno rastejo, bo težave odpravil fiksni zobni aparat, ne pa vsadek. Zato moramo najti pravo ponudbo za svoje težave, to pa je mogoče le pri dobrem zobozdravniku.

Zobni vsadki pomagajo takrat, ko sami ne moremo več odpraviti težav z zobmi

Praviloma so zobni vsadki v nadstandardni ponudbi, ki jo najdemo pri zasebnih zobozdravnikih. Morda bomo tudi pri osebnem zobozdravniku našli takšne izdelke in storitve, je pa vsekakor pametno, da za kakšne zahtevnejše in obsežnejše posege poiščemo posebnega strokovnjaka.

Na srečo imamo tudi na tem področju kar dosti ponudbe, sploh v Ljubljani, kjer so izvajalci s pestrim naborom naprednih storitev. Tako nam med storitvami, ki jih ponujata zobozdravnik in ortodont, Ljubljana gotovo ponuja največ izbire in se splača pobrskati po ponudbi teh zobozdravnikov.

Z razvojem ponudbe pa postajajo zobni vsadki precej bolj dostopni, te storitve zato nudijo tudi zobozdravniki zunaj večjih zobozdravstvenih centrov. Ni nujno, da bomo za takšne posege morali obiskati Ljubljano, možno je, da dobimo dobro ponudbo tudi pri lokalnih zobozdravnikih. A spet se izkaže za pomembno predvsem to, da se o vseh opcijah pravočasno pozanimamo, le tako bomo dobili pravo predstavo in izkoristili pravo ponudbo za nas.

Zobni vsadki in druge storitve

Poleg tega se ne osredotočamo le na same vsadke. Le redko imamo pri večjih težavah z zobmi le eno samo možno rešitev, pogosto je treba vključiti različne posege, ki vključujejo več zobozdravstvenih panog. Zobni vsadki recimo potrebujejo tudi protetične nastavke, pogosto pa se obenem opravljajo še druge storitve.

Morda bo moral pomagati ortodont, Ljubljana ima tu na razpolago ordinacije, kjer se opravljajo tako običajne zobozdravniške kot tudi ortodontske storitve. Ali pa bomo potrebovali kakšne storitve s področja estetskega zobozdravstva, tudi to lahko včasih dobimo na istem mestu.

YouTube video

Pravi pristop za zdravljenje bomo seveda načrtovali s pomočjo zobozdravnika. Najprej je treba ugotoviti vrsto in obseg težav in nato pripraviti pravi načrt. Možno je, da bomo imeli na voljo zelo elegantne rešitve, ravno s tem zobni vsadki izstopajo v primerjavi z drugimi vrstami zdravljenja. A prav tako je možno, da bo potrebno obsežno zdravljenje, ki vključuje še mnoge druge posege. Morda tudi po opravljenih storitvah še ne bo konec zdravljenja, kar velja recimo v primeru, da bomo morali dlje časa nositi fiksni zobni aparat. Teh opcij je veliko, saj se vedno pripravi plan zdravljenja, ki odgovarja posameznemu pacientu in njegovim potrebam. Ravno zato pa je pomembno, da imamo dobrega zobozdravnika, sploh pri kakšnih zahtevnejših posegih.

Zahtevnejši posegi, ki jih omogočajo zobni vsadki

Med posegi, pri katerih se uporabljajo zobni vsadki, so nekateri razmeroma enostavni. Implantati imajo prav to prednost, da omogočajo enostavno nadomeščanje manjkajočih zob. A prav tako se uporabljajo pri obsežnejših posegih. Najboljši primer je verjetno proteza all on 4, ki je precej priljubljena rešitev za brezzobe paciente.

Zobni vsadki so med najbolj prepričljivimi dentalnimi izdelki

To je proteza, ki se namesti na štiri implantate. Gre za precej elegantno rešitev, ki ima zelo prepričljiv končni rezultat. Brezzobim pacientom lahko povsem povrne funkcionalnost in izgled zobovja, in to brez potrebe po zelo zahtevnih operacijah in dolgotrajnem zdravljenju.

Za all on 4 potrebujemo štiri implantate, ki se lahko pogosto namestijo brez rezanja in operacije. Nato se nanje pričvrsti proteza, pri tem imamo včasih možnost namestitve trajne proteze brez začasnih rešitev in dolgega čakanja. Možno je, da bomo že v enem ali dveh posegih prišli do novih zob, pri tem imajo zobni vsadki veliko prednost v primerjavi z alternativami.

Članki iz iste kategorije