Tako imenovana superhrana oziroma superživila so nekaj, na kar prisega vse več ljudi. Res je, da ta živila ne morejo nadomestiti zdrave in raznolike prehrane, ki jo moramo zasnovati predvsem na sezonskih in lokalno dostopnih živilih, služijo pa lahko kot prehranski dodatek, s katerim svojo dieto dopolnimo ter jo še izboljšamo na tistih področjih, kjer imamo težavo. Običajno ponujajo superživila visoko koncentracijo posamezne hranilne snovi, katere učinek je tisti, zaradi katerega jih pričnemo uživati.
maca
In tudi maca je takšna – ponuja pestrost makrohranil in mikrohranil, ki so v tolikšnih koncentracijah, da lahko pri vplivu na naše telo govorimo že kar o čudežni korenini.

Zakaj je maca eno najbolj uporabljanih superživil?

Rastlina, ki raste visoko v Andih, na več kot 3.500 metrih nadmorske višine (torej precej nad našo višinsko mejo rasti,), je za tamkajšnje domačine najpomembnejša kulturna rastlina, saj njen koren dejansko omogoča preživetje. Maca je edina kultura, ki raste tako visoko, zato je razveseljivo, da je tako bogata s hranili. To daljno sorodnico repe pa ne uživajo zgolj ljudje, temveč se lahko uporablja tudi kot krmna rastlina.

maca-superhrana
Maca vsebuje okoli 60 odstotkov ogljikovih hidratov, 10 odstotkov beljakovin, več kot 8 odstotkov vlaknin in okoli 2 odstotka maščob, zaradi česar lahko zadovolji dnevne potrebe po makrohranilih, poleg teh pa se lahko pohvali še z več kalcija kot kravje mleko, vsebuje selen, magnezij, železo, mangan, cink, natrij in fosfor, vitamin C in kar nekaj vitaminov skupine B.

Pri kakšnih težavah nam lahko pomaga maca?

Gojenje mace na nizkih nadmorskih višinah ni ravno uspešno, zato boste morali kupiti posušeno maco v prahu, ki se uporablja kot prehranski dodatek. Dokazano je, da njegovo uživanje pomaga:
– zvišati nivo energije in odpravljati utrujenost;
– pri zviševanju naravne odpornosti telesa ter zmogljivostih imunskega sistema;
– odpravljati stres;
– pri težavah s plodnostjo;
– pri izboljšanju spolne moči – velja za afrodiziak;
– spodbujati nastajanje rdečih krvnih celic;
– čiščenju črevesja in izločanju odpadnih snovi iz telesa;
– presnavljati ogljikove hidrate;
– pri najrazličnejših hormonskih težavah;
– pri slabokrvnosti;
– pri izboljšanju delovanja živčevja in krvnožilnega sistema.

YouTube video

Kdo naj uživa maco?

Za uživanje mace se odločajo precej različni ljudje – nekateri zaradi tega, da bi se počutili bolj polne energije ter odpravili utrujenost in stres, drugi zaradi vplivov na hormonsko ravnovesje ali plodnost. To sta glavna razloga za izbiro mace kot prehranskega dodatka, res pa je,daje delovanje mace tako široko, da z njo potem mimogrede vplivamo tudi na druge težave, ki nas morda pestijo, in za katere bi sicer sami po sebi morda izbrali kakšen drug dodatek ali živilo – ne primer uživanje soka rdeče pese ob slabokrvnosti.
Če pričnete maco jemati zaradi enega od zgoraj naštetih pozitivnih učinkov, pa se izkaže, da na vas na splošno dobro vpliva, nenazadnje ni nobenega razloga, da bi z njenim uživanjem prenehali, kajne?

Članki iz iste kategorije